Početna > Srbija
Srbija

Ružić: Proslava Savindana poziva da svi damo doprinos za dobrobit celog društva

Himnom „Bože pravde“ večeras je u Beogradu počela Svetosavska akademija 2023 „Riznica Srbije“, kojoj prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar prosvete Branko Ružić, vikar patrijarha SPC, episkop novobrdski Ilarion.
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Među zvanicama na akademiji organizovanoj povodom Svetog Save – školske slave, su i ministri Ivica Dačić, Darija Kisić Tepavčević, Mihailo Jovanović, predstavnici verskih zajednica u Srbiji, predstavnici crnogorske Vlade, diplomatski kor, među kojima i ambasador SAD Kristofer Hil.

Domaćin skupa, ministar prosvete Branko Ružić poručio je da je proslava školske slave Savindana, prilika da se pozovu svi učenici i nastavnici u Republici Srbiji, kao i pripadnici srpskog naroda u inostranstvu, da uvek imaju na umu osvedočene vrednosti saznavanja i stvaranja, kao i potrebu da u ime dobrobiti pojedinca i celog društva, svako od nas pruži svoj lični puni doprinos.

„Time se na najbolji način stiče i čuva svest svakog pojedinca o sopstvenom nacionalnom identitetu i na taj način škola i školovanje postaju najčvršća uporišta svetosavlja u našem narodu“, dodao je ministar.
Prema njegovim rečima, zadužbina Svetog Save, vekovima živa i nadahnjujuća, večna je duhovna postojbina srpskog naroda, što svake godine iznova, proslava Savindana, neporecivo potvrđuje.
Biografi Svetog Save složno svedoče da je mladi princ Rastko Nemanjić rano razumeo kratkovečnost i varljivost ovozemaljske slave, te je nepokolebljivo prezreo oholost i prolaznost vlasti i dvorske raskoši, kaže Ružić i dodaje da se okrenuo zauvek hrišćanskoj brizi za dušu i neprolaznim duhovnim vrednostima.

U istoriji srpskog naroda, kako navodi, Sveti Sava je prvi starešina samostalne srpske crkve, prvi prosvetitelj, prvi zakonodavac, graditelj crkava i manastira, pokretač umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, prvi književnik i biograf.

„Upravo to Savino veličanstveno delo bilo je temelj sa koga se vinula raskošna poetska legenda o Svetitelju Savi, nadahnuta ljubavlju i poštovanjem njegovog naroda“, naveo je.
Ružić podseća da je u svojim pričama, pesmama legendama i drugim umotvorinama, srpski narod je stvarao svoga Svetoga Savu, pravednika koji postupa i presuđuje po narodnom moralnom kodeksu, učitelja koji je svoj narod naučio svemu što ga je trebalo naučiti.

Kako je rekao, danas nemamo utisak da je taj venac konačno i dovršen, jer ličnost i delo Svetog Save stoje kao stalno nadahnuće, podsticaj i izazov za viša duhovna pregnuća, što najbolje dokazuje trajanje svetosavskog nasleđa podarenog srpskom narodu.

Privrženost svetosavlju u našem vremenu, ističe Ružić, podrazumeva da temelje budućnosti naše države i građanki i građana, pripadnika svih nacionalnih manjina, postavimo tako da je obrazovanje državni prioritet i dostupno svima, da svakom pojedincu pruži mogućnost da uči tokom celog života i dobije priliku za svoj stalni profesionalni razvoj.
„Najvažniji hram, koji je najteže podići i koji se uvek mora iznova graditi – jeste čovek. Najteži zadatak pred kojim se zatekao Sveti Sava, upravo su bili odgovori na pitanja kako pronaći prave puteve da se oplemeni, oduhovi, izgradi i vaspita naš čovek. Vekovima i danas, u našem narodu je dosta onih koji zdušno, čitavim bićem grade i podižu taj najvažniji svetosavski hram, među kojima svakako jesu vaspitači i nastavnici u sistemu obrazovanja i vaspitanja Srbije“, naglasio je ministar.

Dodao je da su iskušenja njihovog poziva raznovrsna, često i ona koja nije uvek moguće predvideti, a zahvaljujući, pre svega, trudu i umećima vaspitača i nastavnika, deci, učenicima i studentima u našoj državi bilo je jednako dostupno i kvalitetno pravo na obrazovanje.

Za takvo pregalaštvo u radu, vaspitači, nastavnici i profesori zavređuju veliko poštovanje i zahvalnost svih nas, ukazuje Ružić i dodaje da će država sa svoje strane nastojati da svim vaspitačima, nastavnicima i profesorima budu omogućeni još bolji i podsticajniji uslovi za njihov rad u predškolskim ustanovama, školama i fakultetima.
„Čvrsto verujemo, a to će večeras potvrditi i učesnici programa ‘Riznica Srbije’, da će vaspitači, nastavnici i profesori na svim nivoima sistema obrazovanja i vaspitanja, imati i ubuduće nadahnuća i snage da ostanu na svetosavskom putu i odole svim iskušenjima svog odgovornog poziva“, kazao je Ružić.

Dodao je da se očekuje da vaspitači i učitelji u mladim naraštajima utemelje i uspešno razvijaju ključne ljudske i civilizacijske vrednosti i dragocenu svest o svom nacionalnom i kulturnom identitetu uz poštovanje i čuvanje kulturne različitosti zahvaljujući činjenici da smo višenacionalna sredina.

„Time će vaspitači i nastavnici najdublje potvrditi svoju plemenitu prosvetiteljsku misiju, njenu zasnovanost na duhovnoj zadužbini Svetog Save, prvog i večnog prosvetitelja srpskog naroda“, zaključio je Ružić i najavio da će večerašnji program biti drugačiji nego prethodnih godina, a da za cilj ima da kroz svaki segment prikažu šta je naš obrazovni sistem iznedrio – talentovanu decu i posvećene nastavnike.

Petković: Nije Briselski sporazum Kurtijeva prćija, preuzete obaveze obavezuju sve

Preuzmite android aplikaciju.