Почетна > Бизнис
Бизнис

Русија успешно избегава санкције, ЕУ тражи начин да то спречи

Русија успешно избегава санкције ЕУ и Г7 како би обезбедила кључне полупроводнике и друге технологије потребне за рат у Украјини, преноси Блумберг.
русија
Фото: Pixabay/barmalyanich

Руски увоз се углавном вратио на нивое из предратне 2020. године, а анализа трговинских података указује на то да се напредни чипови и интегрисана кола, произведена у ЕУ и чланицама блока, испоручују у Русију преко трећих земаља као што су Турска, Уједињени Арапски Емирати и Казахстан, рекао је неименовани званичник ЕУ.

Русија успешно избегава санкције Европске уније и Групе седам како би обезбедила кључне полупроводнике и друге технологије потребне за рат у Украјини, рекао је високи европски дипломата, преноси Блумберг.

Земље ЕУ и Г-7 увеле су више рунди санкција од инвазије на Украјину пре годину дана у настојању да онеспособе руску ратну машину и поткопају њену економију.

Подаци сугеришу да је стварни утицај санкција у појединим областима за сада мањи од онога чему су се европски званичници надали.

„Само потписивање нових санкција није довољно. Влади су сада потребни механизми за њихово спровођење“, рекао је Даниел Танебаум, руководилац Глобалне праксе за борбу против финансијског криминала у консултантској фирми Оливер Виман.

Испоруке робе из Кине у Русију су такође порасле, јер Пекинг игра све важнију улогу у снабдевању Москве, додао је дипломата, напомињући да поједине земље ван ЕУ нису саме санкционисале Русију, а већина њих је више пута порекла да помаже Кремљу.

ЕУ је санкционисала скоро 1.500 појединаца, ограничила извоз стотина роба и технологија и циљала многе од кључних извора руских прихода, међутим постоји забринутост да европски блок још нема ефикасан апарат за спровођење тих мера и да заостаје за Сједињеним Америчким Државама.

Са дужом историјом санкционисања страних сила, САД имају централизовану агенцију, ефикасније процедуре за прикупљање информација, као и строге законе и алате за спровођење правила у земљи и иностранству.

У ЕУ, спровођење је сложен процес, који је углавном у надлежности држава чланица. Док Европска комисија, као извршни орган, надгледа имплементацију и даје смернице, националне власти су одговорне за идентификовање кршења и изрицање казни, што значи да су резултати неуједначени.

На крају крајева, реч је о политичкој вољи, а национални званичници могу бити под притиском када је у питању предузимање оштрих акција против сопствених компанија.

„Наше санкције снажно доприносе економској рецесији у Русији. Али њихова ефикасност зависи и од тога колико се добро спроводе,” рекао је потпредседник Комисије Валдис Домбровскис прошле недеље у Бриселу.

На први поглед, према писању Блумберга, санкције су делотворне. Руска економија је у паду и многе њене банке и компаније одсечене су од међународних финансијских и трговинских система.

Постоје и докази да су ограничења европских и америчких технологија ослабила кључне руске индустрије и утицала њихову способност за будуће иновације.

Али, информације које је прикупио Траде Дата Монитор са седиштем у Женеви показују да се нека роба под санкцијама, посебно напредни полупроводници, преусмерава у Русију преко трећих земаља, од којих су многе нагло промениле своје трговинске навике након руске инвазије.

У неким случајевима, извоз у Русију технологија које би могле да се користе у војне сврхе у Украјини је порастао са нулте вредности на милионе долара.

Године 2022. Казахстан је извезао у Русију напредне полупроводнике у вредности од 3,7 милиона долара, у односу на само 12.000 долара у години пре почетка рата.

Русија је куповала у просеку 163 милиона долара напредних чипова и интегрисаних кола од ЕУ, САД, Јапана и УК сваке године између 2017. и 2021. У 2022. то је пало на око 60 милиона долара.

Подаци показују да су Турска, Србија, Уједињени Арапски Емирати и друге земље источне Европе и централне Азије, помогле да се надокнади мањак.

У међувремену, испоруке високотехнолошких компоненти тим земљама из савезничких нација порасле су за сличан износ.

Иста врста обрасца је очигледна у стотинама категорија производа, али је посебно акутна када су у питању напредни чипови и интегрисана кола која се могу користити у војне сврхе, рекао је европски дипломата.

С обзиром на то да руски рат у Украјини улази у другу годину, ЕУ и њени савезници су све више фокусирани на пооштравање санкција и спречавање њиховог заобилажења.

Међутим, како наводи америчка агенција, праћење пошиљки није једноставан процес. Купци понекад користе сложена корпоративна возила и моделе дистрибуције да прикрију крајње одредиште робе.

Непотпуна папирологија такође компликује надзор, као и такозвана претоварна места, где се роба премешта између возила или преусмерава.

Бајденова администрација је најавила обрачун са посредницима који се користе за избегавање санкција и контроле извоза Русији, напомињући да су Кина, Јерменија, Турска и Узбекистан локације које користе за илегално преусмеравање забрањених артикала у Русију.

Г-7 је прошле недеље најавила нови механизам за јачање спровођења рестриктивних мера, а ЕУ је такође увела неколико алата у недавне пакете како би спречила земље да помажу Русији.

Дискусије о пооштравању режима спровођења ЕУ санкција, отвориле су дебату о томе где треба да лежи удео одговорности између Брисела и европских престоница када су у питању полицијске мере, истакао је неименовани европски дипломата, преноси Блумберг.

Bogate zemlje da pomognu manje razvijene zemlje

Преузмите андроид апликацију.