Početna > Svet
Svet

Rusija izvodi vežbe na Kurilskim ostrvima

Rusija izvodi vežbe na Kurilskim ostrvima, oko kojih se spori sa Japanom, nekoliko dana nakon što je Moskva prekinula mirovne pregovore, zbog toga što je Tokio uveo dodatne sankcije usled ruske vojne operacije u Ukrajini.
Foto: Wikimedia Commons/Vyacheslav Argenberg

Ruski Istočni vojni okrug saopštio je da izvodi vojne vežbe na Kurilskim ostrvima sa više od 3.000 vojnika i stotinama komada vojne opreme, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj ruske novinska agencija Interfaks.

„Ruske vežbe uključuju odbijanje amfibijskog napada, uništavanje odbrambenih aviona sa trupama i testiranje upravljanja sistema protivtenkovskih raketa“, navodi Interfaks.

Nije saopšteno gde se u lancu ostrva, koji povezuje rusko poluostrvo Kamčatku i najsevernije japansko ostrvo Hokaido, održavaju vežbe.

Japanski mediji su preneli da se one održavaju na teritoriji koju je Sovjetski Savez zauzeo na kraju Drugog svetskog rata i na koju polaže pravo Tokio.

Dve zemlje nisu zvanično potpisale mirovni sporazum o okončanju neprijateljstva iz Drugog svetskog rata zbog spora oko ostrva severno od Hokaida, koja Rusija naziva Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama i koje je Moskva pripojila na kraju rata.

Japan je uložio protest nakon što se Rusija povukla iz dugotrajnih pregovora o sporazumu i zamrznula zajedničke ekonomske projekte u vezi sa ostrvima, kao odgovor što se Japan pridružio zapadnim sankcijama zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Erdogan: Rusija i Ukrajina se slažu u tehničkim pitanjima, ne i o Krimu

Preuzmite android aplikaciju.