Почетна > Свет
Свет

Русија изводи вежбе на Курилским острвима

Русија изводи вежбе на Курилским острвима, око којих се спори са Јапаном, неколико дана након што је Москва прекинула мировне преговоре, због тога што је Токио увео додатне санкције услед руске војне операције у Украјини.
Фото: Wikimedia Commons/Vyacheslav Argenberg

Руски Источни војни округ саопштио је да изводи војне вежбе на Курилским острвима са више од 3.000 војника и стотинама комада војне опреме, преноси Ројтерс позивајући се на извештај руске новинска агенција Интерфакс.

„Руске вежбе укључују одбијање амфибијског напада, уништавање одбрамбених авиона са трупама и тестирање управљања система противтенковских ракета“, наводи Интерфакс.

Није саопштено где се у ланцу острва, који повезује руско полуострво Камчатку и најсеверније јапанско острво Хокаидо, одржавају вежбе.

Јапански медији су пренели да се оне одржавају на територији коју је Совјетски Савез заузео на крају Другог светског рата и на коју полаже право Токио.

Две земље нису званично потписале мировни споразум о окончању непријатељства из Другог светског рата због спора око острва северно од Хокаида, која Русија назива Јужним Курилима, а Јапан Северним територијама и које је Москва припојила на крају рата.

Јапан је уложио протест након што се Русија повукла из дуготрајних преговора о споразуму и замрзнула заједничке економске пројекте у вези са острвима, као одговор што се Јапан придружио западним санкцијама због инвазије Москве на Украјину.

Ердоган: Русија и Украјина се слажу у техничким питањима, не и о Криму

Преузмите андроид апликацију.