Početna > Život i stil
Život i stil

Roditeljski mitovi: Slatke laži na koje deca uvek „padaju”

I mada je iskrenost najbolja politika, svaki roditelj je bar jednom izrekao jednu od ovih slatkih laži

Kao deca verujemo u sve što nam kažu roditelji sve dok nam stvarnost ne zakuca na vrata i ne shvatimo da neke stvari koje su nam mama i tata usadili u glavu možda nisu u potpunosti tačne.

Od urbanih mitova do popularnih zdravstvenih zabluda, roditelji često govore svojoj deci sve što će smanjiti ljutnju, kupiti mir u kući i naterati decu da rade baš ono što mama i tata žele.

Na nesreću, neki od ovih mitova se nastavljaju i prenose sa generacije na generaciju i na kraju prihvataju kao činjenice, bez pogovora.

Sedenje blizu ekrana kvari vid
Foto: Pixabay/Vidmir Raic

Nije poznato da sedenje blizu televizora šteti vidu. Mit najverovatnije potiče od TV prijemnika u boji iz šezdesetih godina koji su emitovali nebezbednu količinu zračenja.

Ako napraviš glupo lice, takvo će i ostati

Mišići vašeg lica su elastični i uvek će se vratiti u svoje normalno stanje.

Ispijanje kafe zaustavlja rast

Iako višak kofeina nije najzdravija supstanca za dete, kafa nema veze sa rastom. Stas i visinu određuju geni.

Deda Mraz zna da li si bio nevaljao
Foto: Pexels/Pixabay

Deda Mraz je jedan od glavnih aktera mitova koje roditelji koriste kako bi podstakli decu na lepo ponašanje. S druge strane, mnogi se brinu da bi po dete moglo biti štetno kada shvati da Deda Mraz nije stvaran.

Ipak, ispostavilo se da upravo ta spoznaja može imati niz pozitivnih uticaja na razvoj dece.

Nos će ti porasti ako lažeš
Foto: Pixabay/jacqueline

Roditeljska laž koja ima za cilj da spreči dečje laži. Deca su verovatno shvatila da im nos nije porastao kao Pinokiju, ali ima međutim malo istine u ideji da nos može da oda laž. Istraživači su otkrili da se nos zapravo zagreva nakon laži, zahvaljujući aktivnosti u mozgu.

Ako progutaš žvaku, biće potrebno sedam godina da se svari

Žvakaća guma prolazi kroz digestivni trakt baš kao i bilo šta drugo. Iako nema hranljivih sastojaka koji se apsorbuju, definitivno se neće nigde zaglaviti na tom putu.

Ako izađeš napolje mokre kose, razbolećeš se

Zimi su virusi i prehlade svakako češći, što povećava ukupnu verovatnoću obolevanja, što je možda rezultiralo ovim mitom.

Rode donose bebe
Foto: Pixabay/Christian Dorn

Laž koja postoji stotinama, ako ne i hiljadama godina, u mnogim kulturama.

Detalji se razlikuju, ali uobičajena verzija koju pričaju roditelji koji još nisu spremni da objasne kako bebe zaista dolaze na svet, uključuje rodu koja nosi bebu kroz vazduh, ostavljajući je na pragu kuće.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.