Početna > Novi Sad
Aktuelno Novi Sad

Rekordan broj turista u Novom Sadu

U proteklih sedam meseci Novi Sad je posetilo 97.000 turista, čime je oboren rekord iz 2019. Godine, koja se u tom smislu smatra najuspešnijom.
Foto: Gradske info

Na ulicama grada najčešće se mogu sresti posetioci iz Rusije i Nemačke, mada je sve više onih iz udaljenih predela, poput Novog Zelanda i Brazila, koji u Novi Sad dolaze na osnovu preporuka prijatelja, uglavnom na vikend.

Turisti iz Rusije, Nemačke, zemalja regiona na ulicama Novog Sada mogu se sresti tokom cele godine, a glas o našem gradu kao lepoj destinaciji brzo se širi.

„Na odmoru smo tri nedelje. Putujemo u Grčku autom pa smo odlučili da istražimo i druge lokacije usput. U Novom Sadu ćemo ostati tri dana jer smo od moje koleginice čuli da je ovde lepo“, rekla je Veronika iz Brna.

I u turističkoj organizaciji Grada potvrđuju da stranci svakodnevno dolaze sa upitima kako provesti vreme u Novom Sadu za koji uglavnom odvoje oko dva i po dana.

„Ono što mi možemo zaključiti u Info centru jeste da turisti dolaze iz različitih delova sveta i turisti iz preko 60 zemalja sveta su posetili naše info centre ovde u centru grada i na Železničkoj stanici u prethodnih pola godine“, rekla je Željana Rudić iz Turističke organizacije Novog Sada.

„Ove godine u prvih 6 meseci je bilo ukupno 176 putničkih brodova i skoro 16.000 turista, odnosno putnika koji su barem usputno posetili Novi Sad. Jeste da od njih nemamo mnogo značaja što se tiče smeštaja i mnogo velike troškove međutim bitno je da dolaze jer oni ipak predstavljaju doprinos našoj ekonomiji“, zaključila je Rudićeva.

Na osnovu istraživanja TONS-a, 93 odsto posetilaca vratilo bi se u Novi Sad, a ono što ih najviše privlači jeste gastronomska ponuda, ustanove kulture i noćni provod. Ovog leta intenziviran je njihov dolazak brodovima.

Titula „Evropske prestonice kulture“ doprinela je dodatnom pozicioniranju Novog Sada na turističkoj mapi jer se uz brojne sadržaje na dnevnom nivou upotpunjuje boravak turista u njemu. Međutim, ne treba zaboraviti i njegovo kulturno istorijsko bogatstvo, Frušku Goru, boravak na Dunavu i vinske ture za koje, kako kažu iz TONS-a, mnogi iskazuju zadovoljstvo ali je trenutno otežavajuća okolnost nepostojanje posebne agencije koja bi se time bavila. To je ideja koji u budućnosti treba razraditi, kažu u TONS-u.

Koja je najbolja čuvana, tajna oaza u blizini Novog Sada?

 

Preuzmite android aplikaciju.