Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Рекордан број туриста у Новом Саду

У протеклих седам месеци Нови Сад је посетило 97.000 туриста, чиме је оборен рекорд из 2019. Године, која се у том смислу сматра најуспешнијом.
Фото: Градске инфо

На улицама града најчешће се могу срести посетиоци из Русије и Немачке, мада је све више оних из удаљених предела, попут Новог Зеланда и Бразила, који у Нови Сад долазе на основу препорука пријатеља, углавном на викенд.

Туристи из Русије, Немачке, земаља региона на улицама Новог Сада могу се срести током целе године, а глас о нашем граду као лепој дестинацији брзо се шири.

„На одмору смо три недеље. Путујемо у Грчку аутом па смо одлучили да истражимо и друге локације успут. У Новом Саду ћемо остати три дана јер смо од моје колегинице чули да је овде лепо“, рекла је Вероника из Брна.

И у туристичкој организацији Града потврђују да странци свакодневно долазе са упитима како провести време у Новом Саду за који углавном одвоје око два и по дана.

„Оно што ми можемо закључити у Инфо центру јесте да туристи долазе из различитих делова света и туристи из преко 60 земаља света су посетили наше инфо центре овде у центру града и на Железничкој станици у претходних пола године“, рекла је Жељана Рудић из Туристичке организације Новог Сада.

„Ове године у првих 6 месеци је било укупно 176 путничких бродова и скоро 16.000 туриста, односно путника који су барем успутно посетили Нови Сад. Јесте да од њих немамо много значаја што се тиче смештаја и много велике трошкове међутим битно је да долазе јер они ипак представљају допринос нашој економији“, закључила је Рудићева.

На основу истраживања ТОНС-а, 93 одсто посетилаца вратило би се у Нови Сад, а оно што их највише привлачи јесте гастрономска понуда, установе културе и ноћни провод. Овог лета интензивиран је њихов долазак бродовима.

Титула „Европске престонице културе“ допринела је додатном позиционирању Новог Сада на туристичкој мапи јер се уз бројне садржаје на дневном нивоу употпуњује боравак туриста у њему. Међутим, не треба заборавити и његово културно историјско богатство, Фрушку Гору, боравак на Дунаву и винске туре за које, како кажу из ТОНС-а, многи исказују задовољство али је тренутно отежавајућа околност непостојање посебне агенције која би се тиме бавила. То је идеја који у будућности треба разрадити, кажу у ТОНС-у.

Koja je najbolja čuvana, tajna oaza u blizini Novog Sada?

 

Преузмите андроид апликацију.