Почетна > Бизнис
Бизнис

Реформа тржишта електричне енергије у ЕУ у застоју због спора око нуклеарне енергије

Европски парламент дао је зелено светло за почетак преговора са Саветом ЕУ о реформи тржишта електричне енергије у Унији, али је тренутно дошло до застоја у Савету због неслагања, углавном између Немачке и Француске, око финансирања нуклеарне енергије.
Фото: Pixabay/analogicus

Посланици ЕУ желе да реформом европског тржишта електричне енергије снажније заштите потрошаче од флуктуација цена.

Према преговарачкој позицији Европског парламента (ЕП), која је усвојена у четвртак у Стразбуру, грађани би требало да имају право на уговоре са фиксном ценом, као и на уговоре са динамичким ценама. Потрошачи би требало да имају и више информација о доступним опцијама.

Основа за овакав став европских посланика био је законски предлог Европске комисије од марта ове године.

Одбор ЕП за индустрију и енергетику средином јула изменио је предлог тако што је снажно ограничио субвенције за нуклеарну индустрију, у оквиру припрема за преговоре са државама чланицама о финализацији текста, а тај предлог су у четвртак усвојили посланици ЕУ.

Реформом тржишта електричне енергије, Европска комисија жели да избегне експлозију цена за потрошаче и промовише експанзију обновљивих извора енергије.

Према предлогу, посебно ће се промовисати дугорочни уговори за производњу електричне енергије из обновљивих извора и нуклеарне енергије.

Међутим, међу земљама ЕУ још нема заједничког става. Како наводе дипломате ЕУ, у прошлости је постојала бојазан да би француска нуклеарна индустрија могла да буде  непропорционално фаворизована. Спор је до сада постојао између Немачке и Француске.

Реформа тржишта електричне енергије је застала у Савету јер Француска захтева да се субвенције за развој јавно-приватних уговора о разлици (ЦфД) примењују и на постојеће нуклеарне активности.

Ти уговори функционишу тако што држава са произвођачем договара фиксну цену за куповину и продају струје у одређеном периоду, а затим враћа разлику у зависности од тога да ли је стварна цена била виша или нижа од фиксне.

Немачка, Аустрија, Луксембург и Италија се противе проширењу ових уговора на нуклеарна средства.

С друге стране, Словенија, као и неке друге чланице ЕУ окупљене око Француске, неће пристати на „депривилеговање нуклеарне енергије, која је кључна за декарбонизацију и зелену транзицију“, рекао је словеначки министар за животну средину, климу и енергију Бојан Кумер и навео да би се тиме извршио притисак на пораст цена.

Шпанија, као земља председавајућа Савету ЕУ, прошле недеље је поделила свој први званични предлог за отварање пута за преговоре о реформи тржишта електричне енергије ЕУ. Нацртом су предвиђени уступци Француској и увођење контрола како би се избегао поремећај тржишта, који посебно брине Немачку.
Нови предлог Шпаније фокусира се на оне аспекте у којима неслагања и даље постоје и покушава да реши спор Париза и Берлина о ЦфД.

У шпанском предлогу дефинисан је начин на који су осмишљени  инструменати како би се обезбедила економска одрживост животног века нуклеарних електрана. Захтева се и да се приходи од ЦфД дистрибуирају крајњим купцима.

Ови уговори о разлици морају се осмислити тако да обезбеде да не постоји премала или превелика компензација, да се утврде износи накнаде кроз транспарентан и недискриминаторски процес тендера и да се избегне нарушавање конкуренције и трговине на унутрашњем тржишту које проистиче из расподеле прихода компанијама.

Успоставља се и шема накнаде за потрошаче, посебно компаније, који би добијали новац на основу своје укупне потрошње, без измене подстицаја за смањење потрошње или подривања конкуренције између добављача.

Систем би надгледала Европска комисија, која би могла да наметне ограничења прерасподели прихода за компаније.

Нове инвестиције ће се слити у нове инсталације за производњу електричне енергије или инвестиције које имају за циљ значајно продужење њиховог животног века.

Нацрт дефиниција шпанског председништва за економску одрживост инсталација и начин на који се приходи дистрибуирају потрошачима након прилагођавања ЦфД-а не односе се само на нуклеарну енергију, већ и на енергију ветра, соларну, геотермалну и хидроелектричну енергију без резервоара. Међутим, државе чланице могу да изузму мала постројења за обновљиву енергију.

ЕП је у уторак подржао значајну експанзију производње обновљиве енергије и затражио да обновљиви извори чине најмање 42,5 одсто енергије која се користи у ЕУ до 2030, што значи да ће многе  европске земље морати да драматично повећају производњу обновљиве енергије како би оствариле тај циљ.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је у среду у Стразбуру и низ предстојећих мера за промовисање енергије ветра и нагласила потребу да се убрза издавање дозвола.

Пре него што реформа тржишта електричне енергије ступи на снагу, земље ЕУ  морају да постигну договор са Европским парламентом.

Циљ је да се коначна верзија реформе договори са ЕП пре краја године или почетком 2024. године.

Poljska, Mađarska i Slovačka zadržavaju embargo na ukrajinsko žito

Преузмите андроид апликацију.