Почетна > Бизнис
Бизнис

Пољска, Мађарска и Словачка задржавају ембарго на украјинско жито

 Пољска, Мађарска и Словачка одлучиле су да уведу једнострану забрану увоза украјинског жита и других производа из те земље, након што је Европска унија објавила да неће продужити ограничења која је увела и која су истекла у поноћ.
Фото: Pixabay/Pezibear

Председник Украјине Владимир Зеленски поздравио је вечерас одлуку ЕУ да не продужава забрану увоза житарица из Украјине и назвао то примером истинског јединства и поверења.

Пољска, Словачка и Мађарска објавиле су, медјутим, да ће увести сопствене забране након одлуке ЕУ да мера буде укинута.

Зеленски је рекао да ће, ако суседне земље буду кршиле закон ЕУ, „Украјина одговорити на цивилизован начин“.

„Сада је важно да европско јединство функционише и на билатералном нивоу. Тако да суседи пруже подршку Украјини током рата“, саопштио је Зеленски на друштвеној мрежи „Телеграм“ после разговора са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Пољска уводи забрану за украјинске житарице, а Мађарска за 24 производа из Украјине, укључујући житарице, поврће, неколико месних производа и мед, јавио је Ројтерс.

„Продужићемо ту забрану успркос неслагању Европске комисије. Учинићемо то јер је то у интересу пољских пољопривредника“, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки.

Мађарска влада донела је уредбу по којој на снагу ступа забрана увоза не само украјинског жита, него и низа других пољопривредних производа.

И словачки министар пољопривреде Јозеф Береш потврдио је да Словачка иде даље с властитом забраном увоза украјинског жита.

Kraj letnje sezone u planinskim centrima Kopaonik i Tornik na Zlatiboru

Преузмите андроид апликацију.