Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Редовним вежбањем до здравља

Здравствени стручњаци често сугеришу да се тренинг од 30 минута пет пута недељно сматра корисним како би се осетили не само физички, већ и психолошки бенефити вежбања.
Фото: Unsplash/Jenny Hill

Физички и психолошки бенефити вежбања су бројни. Од физичких, важна је помоћ при сагоревању масноћа, чиме се доприноси губитку килограма. То не само да јача мишиће и цело тело, већ нам омогућава и да се опустимо кад то пожелимо.

Уз бржи метаболизам, повремено опуштање уз нешто слатко неће тешко пасти, нити утицати на килажу.

Вежбање је повољно за контролисање разних обољења, попут кардиоваскуларних, а уз то и дијабетеса, хипертензије и многих других.

Фото: Unsplash/bruce mors

Вежбање помаже побољшању циркулације крви кроз тело, укључујући и мозак, што помаже побољшању широког спектра психолошких функција.

Неки психолошки бенефити вежбања су боља меморија и концентрација, веће самопоуздање и агилност, па и бољи сан. Боља контрола стреса и депресије, као и беса.

Такође, не само да се побољшава слика о себи, већ и угао гледања на вршњаке, породицу и друштво у целини.

Фото: Unsplash/Mor Shani

Психолошки бенефити вежбања помажу нам и да смањимо анксиозности да се бавимо различитим проблемима: страхом од јавног наступа, друштвеним и породичним притисцима и слично.

Уз вежбање, унапређујемо слику о себи као појединцу и можемо постати мирнији и сталоженији. Заузврат ћемо се осећати много боље у својој кожи.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.