Početna > Novi Sad

Zeleni grad Novi Sad

Recikliranje je jedan od glavnih vesnika proleća!

Naši preci su kroz istoriju na više načina najavljivali dolazak proleća, mahom preko obreda, rituala i raznih drugih crkvenih običaja. Društvene okolnosti su se promenile kroz vekove, i nešto se se tokom vremena odbacilo,  nešto se pak zadržalo u narodu ili se prosto integrisalo sa religijom.
Foto: Pixabay/Mabel Amber, who will one day

Bilo da ste religiozni ili ne, jedno je sasvim sigurno – centralno mesto iščekivanja promene godišnjeg doba padalo je u period oko Sretenja (2.2. po starom ili 15.2. po novom kalendaru) i oko prolećne ravnodnevice koja je ove godine nastupila 20. marta.

Čak i kad kalendarski još uvek nije prisutno, proleće nam se gotovo uvek najavi tako što nam pošalje svoje vesnike: visibabe, ljubičice, zumbule, narcise, šafrane, jagorčevine, kukurek… Ko god je u skorije vreme bio u prirodi, pogotovo na našoj lepoj Fruškoj gori sigurno ih je spazio,osetio, ubrao, ali budite obazrivi, posebno sa branjem jer neke vrste su kod nas zakonom zaštićene (visibabe),a neke izuzetno otrovne kao što je recimo slučaj sa kukurekom.

Treba uvek biti pažljiv, jer priroda ima svoje nepisane zakone koje čovek svakodnevno pokušava da odgonetne, no ne budite bojažljivi već krenite odlučno i hrabro u susret proleću.

Vesnici proleća

Kažu da se sreća umnožava kada se deli, pa je pravo vreme da se osvrnemo na sve ono što nam je višak u životnom prostoru, a što bi nekome bilo pravo malo bogatstvo. Kada Sunce svojim toplim zracima krene češće da nas mami da izađemo napolje, pravo je vreme za beg iz zimskog sna i pripremu  velikog prolećnog spremanja.

Bilo da je u pitanju stara garderoba, knjige, igračke ili nešto drugo, ovi zastareli delovi često završe ne mestima koji nisu predviđeni za to. Iako je bacanje u smeće i izbacivanje starih stvari linija manjeg otpora, postoje mnogo bolji i praktičniji načini da se oslobodimo viška stvari.

Svakako jedan od najpopularnijih načina danas jeste recikliranje, drugi je poklanjanje.

Ako se odlučite za prvu opciju i pristupite ovom ekološkom metodu, na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine možete pronaći sve bitne informacije vezane za ovu temu, od načina za prikupljanja otpada, pa sve do završnog procesa reciklaže. Takođe, na ovom veb sajtu možete pronaći i razne druge korisne informacije kao i kontakt podatke operatera koji vrše sakupljanje i preradu otpadnog materijala.

Ukoliko se ipak odlučite da svoje stare stvari prosledite, nećete pogrešiti ako to poklonite ljudima iz vašeg okruženja ili ako ih donirate Svratištu za decu i mlade, Sigurnoj ženskoj kući, Gerontološkom centru i dr.

Stare stvari

Svet je danas nezamisliv bez interneta, pa nam društvene mreže takođe mogu biti saveznici u dobijanju i prosleđivanju informacija o tome gde se sve sprovode ekološke akcije, kao i to šta je sve potrebno uraditi kako bismo prirodu zaštitili na pravi način.

Međutim, zašto se zaustaviti samo na tome, krenimo korak dalje. Kad završimo sa rašćišćavanjem životnog prostora  i izađemo u prirodu, primetićemo da je i njoj potrebna pomoć. Svake godine veliki broj ljudi širom planete se organizuje sa jedinstvenim ciljem da sprovede akciju čišćenja i uređenja javnog prostora.

Ovaj trend prisutan je i kod nas bilo da je koncipiran kao trka u kojoj se kombinovala fizička aktivnost sa sakupljanjem otpada, kao što je to bio slučaj sa prvom ekološkom trkom u Srbiji pod nazivom Eko Man, ili preko klasičnih akcije čišćenja koje se najčešće organizuju periodično za potrebe ulepšavanja Petrovaradina, Kameničkog parka ili Štranda.

Građanski aktivizam u službi humanitarnog rada i očuvanja prirode ima višestruku dobit za svakoga od nas. Ukoliko imate ideju ili zamisao kako da unapredite svoju okolinu, pronađite pedstavnike civilnog sektora i udruženja građana koji će vam zasigurno na pravi način pomoći u tome.

Budite odgovorni prema prirodi i podstaknite  ostale u vašoj zajednici da slede pravi primer građaskog ponašanja. Počnite da mislite šta VI kao pojedinac možete da uradite da biste doprineli dobrobiti čitave planete. Proleće je prava prilika za novi početak, pa zašto ne bismo  ovog proleća postali bolja i ekološki odgovornija verzija sebe samih, jer priroda koja nas okružuje daje tako mnogo blagodeti, a zauzvrat traži samo malo naše pažnje, brige, zahvalnosti i poštovanja.

Dragana Arsenović

Svetska fondacija za prirodu ujedinila svet, u akciji i Srbija

Preuzmite android aplikaciju.