Почетна > Нови Сад

Зелени град Нови Сад

Рециклирање је један од главних весника пролећа!

Наши преци су кроз историју на више начина најављивали долазак пролећа, махом преко обреда, ритуала и разних других црквених обичаја. Друштвене околности су се промениле кроз векове, и нешто се се током времена одбацило,  нешто се пак задржало у народу или се просто интегрисало са религијом.
Фото: Pixabay/Mabel Amber, who will one day

Било да сте религиозни или не, једно је сасвим сигурно – централно место ишчекивања промене годишњег доба падало је у период око Сретења (2.2. по старом или 15.2. по новом календару) и око пролећне равнодневице која je ове године наступилa 20. марта.

Чак и кад календарски још увек није присутно, пролеће нам се готово увек најави тако што нам пошаље своје веснике: висибабе, љубичице, зумбуле, нарцисе, шафране, јагорчевине, кукурек… Ко год је у скорије време био у природи, поготово на нашој лепој Фрушкој гори сигурно их је спазио,осетио, убрао, али будите обазриви, посебно са брањем јер неке врсте су код нас законом заштићене (висибабе),а неке изузетно отровне као што је рецимо случај са кукуреком.

Треба увек бити пажљив, јер природа има своје неписане законе које човек свакодневно покушава да одгонетне, но не будите бојажљиви већ крените одлучно и храбро у сусрет пролећу.

Весници пролећа

Кажу да се срећа умножава када се дели, па је право време да се осврнемо на све оно што нам је вишак у животном простору, а што би некоме било право мало богатство. Када Сунце својим топлим зрацима крене чешће да нас мами да изађемо напоље, право је време за бег из зимског сна и припрему  великог пролећног спремања.

Било да је у питању стара гардероба, књиге, играчке или нешто друго, ови застарели делови често заврше не местима који нису предвиђени за то. Иако је бацање у смеће и избацивање старих ствари линија мањег отпора, постоје много бољи и практичнији начини да се ослободимо вишка ствари.

Свакако један од најпопуларнијих начина данас јесте рециклирање, други је поклањање.

Ако се одлучите за прву опцију и приступите овом еколошком методу, на сајту Агенције за заштиту животне средине можете пронаћи све битне информације везане за ову тему, од начина за прикупљања отпада, па све до завршног процеса рециклаже. Такође, на овом веб сајту можете пронаћи и разне друге корисне информације као и контакт податке оператера који врше сакупљање и прераду отпадног материјала.

Уколико се ипак одлучите да своје старе ствари проследите, нећете погрешити ако то поклоните људима из вашег окружења или ако их донирате Свратишту за децу и младе, Сигурној женској кући, Геронтолошком центру и др.

Старе ствари

Свет је данас незамислив без интернета, па нам друштвене мреже такође могу бити савезници у добијању и прослеђивању информација о томе где се све спроводе еколошке акције, као и то шта је све потребно урадити како бисмо природу заштитили на прави начин.

Међутим, зашто се зауставити само на томе, кренимо корак даље. Кад завршимо са рашћишћавањем животног простора  и изађемо у природу, приметићемо да је и њој потребна помоћ. Сваке године велики број људи широм планете се организује са јединственим циљем да спроведе акцију чишћења и уређења јавног простора.

Овај тренд присутан је и код нас било да је конципиран као трка у којој се комбиновала физичка активност са сакупљањем отпада, као што је то био случај са првом еколошком трком у Србији под називом Еко Ман, или преко класичних акције чишћења које се најчешће организују периодично за потребе улепшавања Петроварадина, Kaменичког парка или Штранда.

Грађански активизам у служби хуманитарног рада и очувања природе има вишеструку добит за свакога од нас. Уколико имате идеју или замисао како да унапредите своју околину, пронађите педставнике цивилног сектора и удружења грађана који ће вам засигурно на прави начин помоћи у томе.

Будите одговорни према природи и подстакните  остале у вашој заједници да следе прави пример грађаског понашања. Почните да мислите шта ВИ као појединац можете да урадите да бисте допринели добробити читаве планете. Пролеће је права прилика за нови почетак, па зашто не бисмо  овог пролећа постали боља и еколошки одговорнија верзија себе самих, јер природа која нас окружује даје тако много благодети, а заузврат тражи само мало наше пажње, бриге, захвалности и поштовања.

Драгана Арсеновић

Svetska fondacija za prirodu ujedinila svet, u akciji i Srbija

Преузмите андроид апликацију.