Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Печене шаргарепе са белим луком и пармезаном

Шаргарепа је богата материјама које су благотворне за здравље.
Фото: Pixabay/Pexels

Kористи се у свежем стању, барена, конзервирана (укисељена), сецкана сува (као зачин) итд. Карактеристичну наранџасту боју шаргарепе узрокује бета-каротен, који се у организму људи метаболише у витамин А, али само кад су у цревима присутне жучне киселине.

Поред тога, шаргарепа садржи и витамине Б, А, Ц, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Е и витамин К. Садржи и минерале, калујум, магнезијум, гвожђе, калцијум, фосфор. Етерична и масна уља и органске киселине.

Такође је богата влакнима, антиоксидансима и минералима.

Шаргарепа садржи 40 калорија на 100 грама, тако да је ефикасна за особе које желе да имају витку линију.

Шаргарепа је идеална за:

  • регулацију циркулације и високог притиска
  • проблеме са варењем
  • здравље нервног система
  • смањује висок холестерол
  • успорава старење
  • побољшава вид и здравље очију
  • одржава лепоту коже.
И баш зато што је толико здрава,  данас вам предлажемо шаргарепу за ручак.
Фото: Pixabay/MabelAmber
Састојци:
  • 500 грама шаргарепа
  • 2 чешња белог лука
  • 4 кашике маслиновог уља
  • 100 грама ренданог пармезана
  • со
  • бибер
  • мало сецканог першуна
Припрема:

Шаргарепа се опере и ољушти, након тога се сече на штапиће (или како волите).

Бели лук се ољушти и изгњечи (пасира) са мало соли, бибера и першуна.

Бели лук, пармезан и маслиново уље помешајте и поспите по шаргарепама.

Рерну загрејте на 200 степени, плех који сте одабрали обложите папиром за печење.

Поређајте шаргарепе у плех.

Пеците  их 20 минута.

Пријатно!

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.