Шаргарепа је богата материјама које су благотворне за здравље.
Kористи се у свежем стању, барена, конзервирана (укисељена), сецкана сува (као зачин) итд. Карактеристичну наранџасту боју шаргарепе узрокује бета-каротен, који се у организму људи метаболише у витамин А, али само кад су у цревима присутне жучне киселине.
Поред тога, шаргарепа садржи и витамине Б, А, Ц, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Е и витамин К. Садржи и минерале, калујум, магнезијум, гвожђе, калцијум, фосфор. Етерична и масна уља и органске киселине.
Такође је богата влакнима, антиоксидансима и минералима.
Шаргарепа садржи 40 калорија на 100 грама, тако да је ефикасна за особе које желе да имају витку линију.
Шаргарепа је идеална за:
- регулацију циркулације и високог притиска
- проблеме са варењем
- здравље нервног система
- смањује висок холестерол
- успорава старење
- побољшава вид и здравље очију
- одржава лепоту коже.
И баш зато што је толико здрава, данас вам предлажемо шаргарепу за ручак.
Састојци:
- 500 грама шаргарепа
- 2 чешња белог лука
- 4 кашике маслиновог уља
- 100 грама ренданог пармезана
- со
- бибер
- мало сецканог першуна
Припрема:
Шаргарепа се опере и ољушти, након тога се сече на штапиће (или како волите).
Бели лук се ољушти и изгњечи (пасира) са мало соли, бибера и першуна.
Бели лук, пармезан и маслиново уље помешајте и поспите по шаргарепама.
Рерну загрејте на 200 степени, плех који сте одабрали обложите папиром за печење.
Поређајте шаргарепе у плех.
Пеците их 20 минута.
Пријатно!