Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Pečene šargarepe sa belim lukom i parmezanom

Šargarepa je bogata materijama koje su blagotvorne za zdravlje.
Foto: Pixabay/Pexels

Koristi se u svežem stanju, barena, konzervirana (ukiseljena), seckana suva (kao začin) itd. Karakterističnu narandžastu boju šargarepe uzrokuje beta-karoten, koji se u organizmu ljudi metaboliše u vitamin A, ali samo kad su u crevima prisutne žučne kiseline.

Pored toga, šargarepa sadrži i vitamine B, A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K. Sadrži i minerale, kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor. Eterična i masna ulja i organske kiseline.

Takođe je bogata vlaknima, antioksidansima i mineralima.

Šargarepa sadrži 40 kalorija na 100 grama, tako da je efikasna za osobe koje žele da imaju vitku liniju.

Šargarepa je idealna za:

  • regulaciju cirkulacije i visokog pritiska
  • probleme sa varenjem
  • zdravlje nervnog sistema
  • smanjuje visok holesterol
  • usporava starenje
  • poboljšava vid i zdravlje očiju
  • održava lepotu kože.
I baš zato što je toliko zdrava,  danas vam predlažemo šargarepu za ručak.
Foto: Pixabay/MabelAmber
Sastojci:
  • 500 grama šargarepa
  • 2 češnja belog luka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 100 grama rendanog parmezana
  • so
  • biber
  • malo seckanog peršuna
Priprema:

Šargarepa se opere i oljušti, nakon toga se seče na štapiće (ili kako volite).

Beli luk se oljušti i izgnječi (pasira) sa malo soli, bibera i peršuna.

Beli luk, parmezan i maslinovo ulje pomešajte i pospite po šargarepama.

Rernu zagrejte na 200 stepeni, pleh koji ste odabrali obložite papirom za pečenje.

Poređajte šargarepe u pleh.

Pecite  ih 20 minuta.

Prijatno!

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.