Šargarepa je bogata materijama koje su blagotvorne za zdravlje.
Koristi se u svežem stanju, barena, konzervirana (ukiseljena), seckana suva (kao začin) itd. Karakterističnu narandžastu boju šargarepe uzrokuje beta-karoten, koji se u organizmu ljudi metaboliše u vitamin A, ali samo kad su u crevima prisutne žučne kiseline.
Pored toga, šargarepa sadrži i vitamine B, A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K. Sadrži i minerale, kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor. Eterična i masna ulja i organske kiseline.
Takođe je bogata vlaknima, antioksidansima i mineralima.
Šargarepa sadrži 40 kalorija na 100 grama, tako da je efikasna za osobe koje žele da imaju vitku liniju.
Šargarepa je idealna za:
- regulaciju cirkulacije i visokog pritiska
- probleme sa varenjem
- zdravlje nervnog sistema
- smanjuje visok holesterol
- usporava starenje
- poboljšava vid i zdravlje očiju
- održava lepotu kože.
I baš zato što je toliko zdrava, danas vam predlažemo šargarepu za ručak.
Sastojci:
- 500 grama šargarepa
- 2 češnja belog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 100 grama rendanog parmezana
- so
- biber
- malo seckanog peršuna
Priprema:
Šargarepa se opere i oljušti, nakon toga se seče na štapiće (ili kako volite).
Beli luk se oljušti i izgnječi (pasira) sa malo soli, bibera i peršuna.
Beli luk, parmezan i maslinovo ulje pomešajte i pospite po šargarepama.
Rernu zagrejte na 200 stepeni, pleh koji ste odabrali obložite papirom za pečenje.
Poređajte šargarepe u pleh.
Pecite ih 20 minuta.
Prijatno!