Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Zimnica – Kiseli krastavčići

Ako ste ljubitelj kiselih krastavčića i bez njih ne možete da zamislite salatu tokom zime, ovo je pravi recept za vas. Ovo je provereno najbolji recept za spremanje kornišona, a za njihovu pripremu potrebna su najviše dva sata.
Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company
  • 5 kilograma kornišona
  • 1 litra alkoholnog sirćeta
  • 3 litre vode
  • 200 grama šećera
  • 150 grama soli
  • 10 grama sušene i iseckane mirođije ili sveža, na svaku teglu po jedna grana
  • 25 grama slačice
  • 1 vinobran
  • 1 konzervans
  • 5 grama bibera u zrnu
  • lorber
Priprema:

Kornišone operite u nekoliko voda, najbolje ćete ih oprati ako ih izribate četkicom za zube ili sunđerom za pranje sudova. Ostavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu.

Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune:

Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem. Ovako pripremljeni krastavčići mogu da traju duže od jedne godine.

Prijatno!

Recept dana: Salata od cvekle

 

Preuzmite android aplikaciju.