Ako ste ljubitelj kiselih krastavčića i bez njih ne možete da zamislite salatu tokom zime, ovo je pravi recept za vas. Ovo je provereno najbolji recept za spremanje kornišona, a za njihovu pripremu potrebna su najviše dva sata.
- 5 kilograma kornišona
- 1 litra alkoholnog sirćeta
- 3 litre vode
- 200 grama šećera
- 150 grama soli
- 10 grama sušene i iseckane mirođije ili sveža, na svaku teglu po jedna grana
- 25 grama slačice
- 1 vinobran
- 1 konzervans
- 5 grama bibera u zrnu
- lorber
Priprema:
Kornišone operite u nekoliko voda, najbolje ćete ih oprati ako ih izribate četkicom za zube ili sunđerom za pranje sudova. Ostavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu.
Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune:
Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem. Ovako pripremljeni krastavčići mogu da traju duže od jedne godine.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.