Sutlijaš je vrsta slatkog deserta, tipičnog za mnoge svetske kuhinje, koji se dobija kuvanjem pirinča u mleku na tihoj vatri. Jede se topao ili hladan, a često se služi uz dodatke poput cimeta, vanile ili kore limuna. Možete dodati i suvo grožđe, urme i orašaste plodove.
Sastojci:
- 1 šolja pirinča
- par zrna soli
- 1 litar mleka
- 1 vanil šećer
- 8 kašika braon šećera
- suvo grožđe
- malo cimeta
Priprema:
Pirinač oprati pod mlazom vode, staviti u šerpu i naliti vodom, tek toliko da pirinač bude preliven. Staviti da se kuva, pa dodati malo soli. Kad provri, smanjiti temperaturu, pa pomalo dolivati još oko 1 decilitar vode (ali, sve pomalo, nikako odjednom). Stalno mešajte varjačom, da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori.
Kad uvri sva voda, dodavati mleko, opet po malo, ne sve odjednom. Kako pirinač “pije“ mleko i bubri, dolivajte još. Sutlijaš je brzo skuvan, za najviše petnaestak minuta, ali je neophodno stalno mešanje, da ne zagori. Ako volite suvo grožđe, dodajte ga, neka se kuva u mleku, imaće divan ukus.
Kad je pirinač skuvan, a mleko se zgusnulo, dodajte šećer i vanilu, promešajte još minut dva na ringli. Pre nego što razlijete sutlijaš u posudice, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji.
Sutlijaš sipajte u posude i pre serviranja pospite cimetom.
Prijatno!
Preuzmite androidaplikaciju.