Сутлијаш је врста слатког десерта, типичног за многе светске кухиње, који се добија кувањем пиринча у млеку на тихој ватри. Једе се топао или хладан, а често се служи уз додатке попут цимета, ваниле или коре лимуна. Можете додати и суво грожђе, урме и орашасте плодове.
Састојци:
- 1 шоља пиринча
- пар зрна соли
- 1 литар млека
- 1 ванил шећер
- 8 кашика браон шећера
- суво грожђе
- мало цимета
Припрема:
Пиринач опрати под млазом воде, ставити у шерпу и налити водом, тек толико да пиринач буде преливен. Ставити да се кува, па додати мало соли. Кад проври, смањити температуру, па помало доливати још око 1 децилитар воде (али, све помало, никако одједном). Стално мешајте варјачом, да се не залепи за дно шерпе и не загори.
Кад уври сва вода, додавати млеко, опет по мало, не све одједном. Како пиринач “пије“ млеко и бубри, доливајте још. Сутлијаш је брзо скуван, за највише петнаестак минута, али је неопходно стално мешање, да не загори. Ако волите суво грожђе, додајте га, нека се кува у млеку, имаће диван укус.
Кад је пиринач скуван, а млеко се згуснуло, додајте шећер и ванилу, промешајте још минут два на рингли. Пре него што разлијете сутлијаш у посудице, оставите га у поклопљеној шерпи десетак минута да одстоји.
Сутлијаш сипајте у посуде и пре сервирања поспите циметом.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.