Sigurno ste čuli za jabuke u kućnom ogrtaču. Iza ovog imena krije se omiljeni desert – pohane jabuke. Ovo je jedan od onih slatkih specijaliteta kojima se najčešće vraćamo u ovo doba godine, kada smo željni jesenjih aroma. Najbolje će ispasti ako imate oštre, odnosno kisele jabuke, ali naravno nema prepreka za pripremu ako imate i slatke. U nastavku pogledajte recept za jednostavne pohovane jabuke.
Sastojci:
- 3 velike jabuke
- 2 jaja
- 20 grama oštrog brašna
- 2 velike kašike ruma
- 2 decilitra mleka
- 5 grama šećera
- prstohvat soli
- 10 grama skrobnog brašna
- 1 decilitra ulja po želji za prženje
Priprema:
Umutiti dva jaja. Dodajte so, šećer i rum i dobro promešajte. Dodajte brašno i mleko i umutite da dobijete glatku smesu bez grudvica. Smeša mora biti gušća od one za klasične palačinke, odnosno otprilike koliko i smesa koja se koristi za pravljenje debelih američkih palačinki. Ogulite i operite jabuke. Ako imate sredstvo za uklanjanje jezgri, pomoću njega uklonite sredinu jabuke, a zatim isecite jabuku na kriške debljine pola centimetra. Ako nemate sekač, odmah ih isecite, a zatim jednostavno koristite nož ili minijaturni sekač za kolačiće da uklonite tvrdu sredinu bez koštica. Uvaljajte ih u skrobno brašno. U činiji ili dubokom tiganju zagrejte odabranu mast na srednjoj vatri. Za razliku od klasičnog paniranja gde nam treba više masti, ovde vam nije potrebna velika količina. U smesu uronite krišku jabuke, malo protresite da se višak ocedi i pažljivo spustite u tepsiju. Pržite kratko sa svake strane dok kriške ne poprime zlatnožutu boju. Stavite ih na tanjir obložen kuhinjskim peškirima da upiju višak masnoće. Pre serviranja možete posuti šećerom u prahu ili cimetom.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.