Batat je zdravija i ukusnija alternativa krompiru. Slatkastog ukusa, zasiti vas bolje od krompira, a i mnogo je lakši za varenje. Za pripremu nežnog pirea batat je idealan, a još ako preko dodate sušeni paradajz, mladi luk i sveže povrće, savršena večera je gotova.
Sastojci:
- 1 kilogram batata
- 200 mililitara mleka
- 100 grama sušenog paradajza
- kašika putera ili maslinovog ulja
- glavica crvenog luka
- so i biber
Priprema:
Skuvajte batat u ljusci dok ne postane mekan, oko 30 minuta. Nemojte dodavati so u vodu. Unapred izvadite iz frižidera mleko da ne bude hladno. Sitno naseckajte sušeni paradajz i crveni luk. Skuvani batat pažljivo oljuštite i izmiksajte ga u blenderu ili mikserom zajedno sa mlekom. U pire dodajte kašiku putera ili ulja, so po ukusu i još jednom dobro promešajte. Ako želite pikantniji ukus, dodajte i kašićicu karija. Dodajte naseckan sušeni paradajz i kašikom ga pomešajte sa pireom. Izručite pire u tanjire, pospite preko paradajzom i mladim lukom. Ne zaboravite da dopunite večeru svežim povrćem i uživajte.
Preuzmite android aplikaciju.