Jelo sa piletinom, povrćem i pirinčem iz jednog lonca „Galinhada“, omiljeni je specijalitet u Brazilu kome ne nedostaje ukusa i slatkoće.
Sastojci:
- 470 mililitara domaćeg pilećeg temeljca
- 1 kilogram piletine
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 5 čena belog luka
- 1 velika šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 300 grama pirinča
- 280 grama smrznutog graška
- 150 grama kukuruza iz konzerve
- 3 mlada luka (samo zeleni deo)
- so
- biber
Priprema:
Iseckajte beli luk što sitnije. Narežite šargarepu i luk. U temeljac dodajte kašičicu soli i ostavite sa strane. Piletinu posolite i pobiberite i pržite na zagrejanom ulju oko 10 minuta, okrećući je sa svih strana. Smanjite vatru, dodajte luk i šargarepu, a posle nekoliko minuta dodajte beli luk, kurkumu i mlevenu papriku. Posolite i posle nekoliko minuta umešajte pirinač i dinstajte dva minuta. Dodajte temeljac zajedno sa smrznutim graškom i kukuruzom. Pustite da provri, a zatim poklopite, smanjite vatru i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost i omekša, oko 20-25 minuta. Sklonite posudu sa vatre i umešajte narezani zeleni deo mladog luka. Ostavite poklopljeno 10 minuta i poslužite.
Prijatno!
Paprike, crvene, zelene ili žute? Bez obzira na boju veoma su zdrave!
Preuzmite android aplikaciju.