Ovo je recept za sve one koji smatraju da je kuvanje pasulja bauk i da samo iskusni kuvari umeju da zgotove ovakvo jelo. Istina je da pasulj spada u grupu lakih jela za kuvanje.Međutim, ukoliko nemate kulinarskog iskustva i ne znate da ga spremate, pročitajte ovaj recept.
Sastojci:
- 2 šolje pasulja
- 3 šolje vode za nalivanje pasulja
- 8 šolja vode ili supe od povrća
- 2 kašike ulja ili masti
- 1 veći seckani crni luk
- 3 usitnjena čena belog luka
- 1 iseckana crvena paprika
- 1 seckani paradajz
- 1 šargarepa isečena na kolutove
- 1 kašika seckanog peršuna
- ljuta papričica po želji
- 2 lista lovora
- so, vegeta i biber po ukusu
- 1 kašika masti ili ulja za zapršku
- 1 kašika brašna
- 1 kašika aleve paprike
Priprema:
Očistite, operite i zatim potopite pasulj u hladnu vodu i ostavite ga da u vodi prenoći. Ujutru pasulj procedite, isperite hladnom vodom i ocedite.
U ekspres loncu na zagrejanom ulju ili masti prodinstajte crni luk dok ne omekša, a zatim dodajte seckanu šargarepu, crvenu papriku, sitno seckan paradajz, sitno seckanu ljutu papričicu, peršun, promešajte i kratko nastavite dinstanje minuta ili dva. Dodajte usitnjeni beli luk, list lovora, dospite supu ili vodu i sve dobro promešajte. Zatvorite ekspres lonac i kuvajte pasulj 30-40 minuta nakon što lonac propišti.
Pustite da pritisak u loncu sam opadne, a potom pažljivo otvorite lonac. Začinite pasulj po ukusu. Kada je pasulj gotov, pripremite zapršku. U tiganju zagrejte ulje ili mast i pažljivo na tihoj vatri uz stalno mešanje dodajte brašno i alevu papriku. Promešajte zapršku da se sastojci sjedine.
Uz stalno mešanje gotovu zapršku dodajte pasulju. Ostavite lonac otvoren i pustite da se pasulj još 10-tak minuta ukrčka i zgusne. Pre serviranja uklonite list lovora. Poslužite pasulj uz somun, kupus salatu, kupus ribanac ili svež mladi luk.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.