Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Musaka sa zeljem

Musaka sa zeljem, kao i svaka druga musaka nije strogo definisan pojam, recept u kome se ništa ne dira ili ne menja ne dodaje. Mada kažu da Grci je uvek spremaju strogo prema receptu.
Foto: Pixabay/ivabalk

Mi smatramo da je musaka upravo osmišljena da bi mogla da se pravi ko kako želi, šta voli od začina i povrća i onda smisli neku svoju musaku i testamentalno ostavlja svoj recept drugim naraštajima.Musaka od tikvica je pravo letnje jelo koje ćete obožavati.

Sastojci:
  • 3-4 veza zelja
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 manja šolja pirinča
  • 1 glavice crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 2 jajeta
  • 100 ml mleka
  • 1 čaša kisele pavlake
  • so, biber i vegeta po ukusu
Priprema:

Pirinač očistiti, oprati, preliti vodom i odložiti sa strane. Listove zelja oprati, odseći drške i na kratko popariti u ključaloj vodu. Na zagrejanom ulju prodinstati crni luk dok ne omekša.

Dodati mleveno meso i uz stalno mešanje dinstati dok meso ne porumeni. Dodati oceđeni pirinač i kratko nastaviti dinstanje. Začiniti meso sa pirinčem po ukusu, dodati seckani beli luk, sve dobro promešati i skloniti sa vatre. Ocediti probareno zelje. U vatrostalnu posudu poređati red zelja, zatim red fila, red zelja, red fila i odozgo red zelja. Umutiti jaja sa mlekom i pavlakom i preliti musaku.

Musaku peći oko 20 minuta do pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Gotovu musaku servirati uz čašu kiselog mleka.

Prijatno!

Recept dana: Jagnjetina na grčki način

Preuzmite android aplikaciju.