Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Marmelada od smokava

Priprema domaće zimnice je ‘projekat’ koji polako odlazi u zaborav, ali ako nađete malo vremena i ukusnog domaćeg voća, bacite se na pravljenje marmelade. Procedura je vrlo jednostavna!
Foto: Pixabay/Canvas
Sastojci:
  • 1 kg smokava
  • 2 kriške limuna
  • sok od pola limuna
  • kora jedne pomorandže, sitno izrendana
  • 250 g šećera
  • aroma ruma
Priprema:

Smokve isecite po želji i ogulite ako je koža debela. Stavite ih u šerpu, dodajte ostale sastojke i kuvajte na srednjoj vatri nekoliko minuta dok se voće ne pretvori u kašastu smesu. Gotovu smesu odmah sipajte u provrele tegle, oko 1 cm od vrha. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i što hladnijem mestu. Nakon otvaranja marmeladu čuvajte u frižideru i potrošite u roku od 7 do 14 dana. Od kilograma smokava možete napraviti marmeladu sa samo 200 grama ili čak 150 grama šećera. Zato što je ova marmelada, baš kao i sveže smokve, odličan dodatak sirevima i ne treba je previše zaslađivati.

Prijatno!

Da li znate kako se čuva hleb na visokim temperaturama?

Preuzmite android aplikaciju.