Priprema domaće zimnice je ‘projekat’ koji polako odlazi u zaborav, ali ako nađete malo vremena i ukusnog domaćeg voća, bacite se na pravljenje marmelade. Procedura je vrlo jednostavna!
Sastojci:
- 1 kg smokava
- 2 kriške limuna
- sok od pola limuna
- kora jedne pomorandže, sitno izrendana
- 250 g šećera
- aroma ruma
Priprema:
Smokve isecite po želji i ogulite ako je koža debela. Stavite ih u šerpu, dodajte ostale sastojke i kuvajte na srednjoj vatri nekoliko minuta dok se voće ne pretvori u kašastu smesu. Gotovu smesu odmah sipajte u provrele tegle, oko 1 cm od vrha. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i što hladnijem mestu. Nakon otvaranja marmeladu čuvajte u frižideru i potrošite u roku od 7 do 14 dana. Od kilograma smokava možete napraviti marmeladu sa samo 200 grama ili čak 150 grama šećera. Zato što je ova marmelada, baš kao i sveže smokve, odličan dodatak sirevima i ne treba je previše zaslađivati.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.