Болоњез је једно од омиљених јела многих, па се често налази на нашим недељним јеловницима. Оно што болоњез чини посебно укусним је богат сос од поврћа, а ако сте спремни за укусан преокрет, рецепт који вам доносимо могао би бити по вашем укусу. Болоњез од печурака, краљица јесени, савршена је алтернатива традиционалном болоњезу од меса, богатог влакнима и укусом.
Састојци:
- 200 г шампињона или других печурака по избору (јако ситно исецканих)
- један велики лук (ситно исечен)
- 2-3 чена белог лука (ситно исецканог)
- једна шаргарепа (рендана или ситно исецкана)
- 400 г парадајза из конзерве или 500 мл сецканог парадајза
- 2 кашике маслиновог уља
- кашичица сушеног оригана
- кашичица сушеног босиљка
- кашичица димљене паприке (опционо)
- со
- бибер
- 500 мл биљног темељца или воде
- 2 кашике концентрата парадајза
- свеж першун или босиљак за сервирање (опционо)
- тестенина по вашем избору (шпагети, таљателе, итд.)
Припрема:
У великом тигању или лонцу загрејте маслиново уље на средњој ватри. Додајте сецкани црни лук, шаргарепу и целер, па пржите 5-7 минута док поврће не омекша. Додајте сецкани бели лук и пржите још 1-2 минута док не замирише. Додајте сецкане печурке у тигањ и пржите док не пусте течност и лагано порумене, око 5-7 минута. Умешајте парадајз из конзерве, концентрат парадајза, оригано, босиљак, димљену паприку (ако користите), со и бибер. Све заједно кувајте око 5 минута. Умешајте повртни темељац или воду. Кувајте на лаганој ватри око 20 минута, повремено мешајући, док се сви укуси не инфундирају и сос се згусне. За то време скувајте тестенину према упутству на паковању. Оцедите га и сачувајте мало воде од кувања. По потреби додајте још мало воде за тестенине у сос да постигнете жељену конзистенцију. Послужите болоњез преливен тестенином и по жељи поспите свежим першуном или босиљком.
Пријатно!
Brzo, lako i bez šećera: Tri isprobana recepta za džem koji ćete obožavati
Преузмите андроид апликацију.