Bolonjez je jedno od omiljenih jela mnogih, pa se često nalazi na našim nedeljnim jelovnicima. Ono što bolonjez čini posebno ukusnim je bogat sos od povrća, a ako ste spremni za ukusan preokret, recept koji vam donosimo mogao bi biti po vašem ukusu. Bolonjez od pečuraka, kraljica jeseni, savršena je alternativa tradicionalnom bolonjezu od mesa, bogatog vlaknima i ukusom.
Sastojci:
- 200 g šampinjona ili drugih pečuraka po izboru (jako sitno iseckanih)
- jedan veliki luk (sitno isečen)
- 2-3 čena belog luka (sitno iseckanog)
- jedna šargarepa (rendana ili sitno iseckana)
- 400 g paradajza iz konzerve ili 500 ml seckanog paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- kašičica sušenog origana
- kašičica sušenog bosiljka
- kašičica dimljene paprike (opciono)
- so
- biber
- 500 ml biljnog temeljca ili vode
- 2 kašike koncentrata paradajza
- svež peršun ili bosiljak za serviranje (opciono)
- testenina po vašem izboru (špageti, taljatele, itd.)
Priprema:
U velikom tiganju ili loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte seckani crni luk, šargarepu i celer, pa pržite 5-7 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte seckani beli luk i pržite još 1-2 minuta dok ne zamiriše. Dodajte seckane pečurke u tiganj i pržite dok ne puste tečnost i lagano porumene, oko 5-7 minuta. Umešajte paradajz iz konzerve, koncentrat paradajza, origano, bosiljak, dimljenu papriku (ako koristite), so i biber. Sve zajedno kuvajte oko 5 minuta. Umešajte povrtni temeljac ili vodu. Kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući, dok se svi ukusi ne infundiraju i sos se zgusne. Za to vreme skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Ocedite ga i sačuvajte malo vode od kuvanja. Po potrebi dodajte još malo vode za testenine u sos da postignete željenu konzistenciju. Poslužite bolonjez preliven testeninom i po želji pospite svežim peršunom ili bosiljkom.
Prijatno!
Brzo, lako i bez šećera: Tri isprobana recepta za džem koji ćete obožavati
Preuzmite android aplikaciju.