Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Magična torta

Oni koji su pravili magičnu tortu kažu da se čarolija dešava kada se testo u rerni odvoji na tri sloja, zahvaljujući prilično niskoj temperaturi od 160 stepeni.
Foto: Pixabay/ RitaE
Sastojci:
  • 4 jaja (odvojiti žumanca od belanaca)
  • 3/4 šolje šećera
  • parče putera, otopljenog
  • 3/4 šolje višenamenskog brašna
  • 2 šolje mleka
  • šećer u prahu
Priprema:

Zagrejte rernu na 16o stepeni i obložite kalup za tortu papirom za pečenje. Razbijte jaja u činiju i pažljivo odvojite žumanca od belanaca. Pošto su redosled i priprema sastojaka presudni za uspeh, obavezno odvojite žumanca od belanca, pazeći da u belancu nema komadića žumanca, a zatim ih istucite u čistu i suvu činiju (najbolje metal). Kada mešate belanca u testo, nemojte previše mešati, u stvari, belanac bi trebalo da učini testo grudastim. Ostavite posudu sa žumancima na stranu. U činiju sa belancima dodajte šećer i mešajte dok smesa ne postane svetlo roze, oko jedan minut. Dodajte ekstrakt vanile i otopljeni puter i mešajte dok se dobro ne sjedine, oko 30 sekundi do 1 minuta. Dodajte brašno i mešajte dok se ne sjedini. Postepeno dodajte mleko, po četvrtinu šolje, i mešajte smesu svaki put nakon dodavanja mleka. Ostavite smešu na stranu. Uzmite belanca i umutite ih mikserom u čvrst sneg. Nežno umešajte belanca u smesu, trećinu po jednu, dok se ne sjedine. Pazite da ne izgubite prozračnost belanaca. Testo treba da bude tanko, ali sa nekoliko grudvica. Sipajte testo u pripremljeni kalup za tortu. Pecite dok vrh ne porumeni i kolač se stegne i više se ne trese kada lagano protresete tepsiju, oko 40 do 50 minuta. Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa i po vrhu pospite šećerom u prahu. Isecite na komade i poslužite sa šlagom ili po želji svežim voćem.

Prijatno!

Ove namirnice nikada ne treba da jedete za doručak

Preuzmite android aplikaciju.