Da li ste ikada spremali neku poslasticu sa rogačem? Znate li da on nije samo ukusan, već i zdrav?
Rogač je u upotrebi još od drevnog Egipta.
Osim za pripremanje jela, rogač je korišćen i kao lek protiv kašlja i bolnog grla. Korišćen je kao važan izvor šećera, pre masovnog uzgoja šećerne repice, a danas ga najviše koriste kao zdraviju zamenu za čokoladu i kakao.
Sve češće rogač se koristi u pripremanju kolača i peciva, ali i sladoleda, soseva, preliva. Koriste ga i za pripremu mesa, ribe, senfa i, naravno, kao zamenu za kakao i čokoladu u pecivima i kolačima.
Naš današnji predlog su sočni i zdravi mafini sa rogačem.
Sastojci:
- 200 grama brašna
- 4 kašike meda
- 1 šolja mleka
- 2 izgnječene banane
- 2 jajeta
- 3 kašike rogača u prahu
- 1 kašika jogurta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 prašak za pecivo
- 150 grama putera
- malo soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite kalupe za mafine. Pomešajte brašno, med, so, rogač, prašak za pecivo i cimet u većoj posudi. U sredinu mešavine dodajte jaja, mleko, puter, jogurt, vanilu i izgnječene banane. Izmešajte sve dok se sastojci ne sjedine. Napunite kalupe sa smesom, pa pecite sve 20 minuta u rerni. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohlade i služite.
Prijatno!
Kraljevski prirodni lek: Biljka koja se u medicini koristi vekovima
Preuzmite android aplikaciju.