Osamdesetih godina prošlog veka Krašpva bombonjera “Ledene kocke” bila je popularna u celoj bivšoj Jugoslaviji. Po uzoru na ovaj slatkiš, domaćice su osmislile domaći kolač koji podseća na tada popularnu bombonjeru, a koji je, naravno, mnogo jeftiniji i kremastiji od nje.

Sastojci:
Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašike šećera
- 5 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
Za sirup:
- 300 grama šećera
- 250 grama vode
Za fil:
- 1 litar mleka
- 16 kašika brašna
- 16 kašike šećera
- 3 kesice vanilinog šećera
- 250 grama margarina
- 1 flašica limunovog ekstrakta
Za glazuru:
- 100 grama čokolade
- malo ulja
- malo mleka
Priprema:
Umutiti patišpanj od navedenih sastojaka, sipati u podmazan duguljasti pleh i peći oko deset minuta.
Za sirup staviti šećer i vodu da provri, malo ukuvati i preliti preko hladnog patišpanja.
Fil: Od litre mleka oduzeti malo i razbiti brašno, a ostatak staviti sa šećerom da provri. Umešati brašno i skuvati krem, pa staviti 3 vanil šećera i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti margarin sa limunovim ekstraktom ili korom od limuna i sjediniti sa hladnim kremom. Dobro umutiti i premazati patišpanj.
Za glazuru otopiti čokoladu, malo mleka i malo ulja i premazati preko fila.
Dobro ohladiti i seći na kocke.
Preuzmite android aplikaciju.