Обичан кромпир је непресушан извор кулинарске инспирације – кувамо га, пржимо, динстамо и печемо. За данас предлажемо свима омиљени кромпир из рерне, кромпир у кори или како га многи зову кромпир у гаћама.
Састојци:
- 1 килограм кромпира приближно исте величине
- мало маслаца или путер
- 200 грама панчете или сланине
- пола кашике рузмарина
- кајмак
- со
Припрема:
Укључите рерну да се загреје. Рецимо на 180 степени. Кромпир добро оперите, али га немојте гулити. Очистите га од клица и одрежите лоше делове ако их има. Ако је потребно, преполовите кромпире тако да сви буду приближно исте величине. Тепсију танко премажите путером. Сваки кромпир (половину кромпира) посебно натрљајте сољу, али пазите да не пресолите. Слани кромпир поређајте један до другог у подмазан плех. Када сте напунили тепсију, све ставите у загрејану рерну. Док се кромпир пече, исеците сланину на потребан број комада. Када процените да је кромпир скоро печен, на њега распоредите сецкану сланину. Преко сланине поспите рузмарин. Оставите да се пече још 10 минута. Када сланина порумени, када добије хрскаве крајеве и кромпир омекша да виљушка лако уђе тада је готово, извадите га из рерне и послужите уз куглу кајмака.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.