Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Krekeri sa semenkama

Volite krekere sa semenkama? Ili vam možda nedostaje zamena za hleb i industrijske slane grickalice? Ako je tako, probajte ovu varijantu slanih krekera sa semenkama. Odlični su uz obrok, kao grickalica između obroka i uz razne namaze.
Foto: Pixabay/Monfocus
Sastojci:
  • 1 čaša palente (može i kukuruzno brašno ili miks brašna po želji)
  • 1 čaša pečenog semenja (suncokret, susam, lan, golica..po želji)
  • 300 mililitara prokuvane vode
  • 1 šolja maslinovog ulja
  • so po ukusu
Priprema:

U posudu sipati i izmešati sve suve sastojke, 1 čašu palente, izmešano pečene semenje, so. U sve to dodati 1 šolju ulja, ili može i malo manje, to je po sopstvenom izboru. Sve to izmešati.
Na kraju sipati 300 mililitara proključale vode. Voda treba da provri i da je ostavite sa strane nekih 10 minuta, malo da se stabilizuje temperatura, pa da je nakon toga ulijete u masu koju ste pripremili.
Kada spojite sve sastojke, masa će vam izgledati žitka, ali bez brige, to tako i treba da bude.
Nakon par minuta dok pripremite pek papir za pleh u kojem ćete peći, masaće se prohladiti i neće biti tako retka.
U suštini količina vode nije tako merodavna, i negde možda treba malo veća količina, jer svakako da ni svaka palenta nije ista.
Stavite pek papir na pleh. Razlijte masu koje ste pripremili. Masa treba da bude debljine 2- 3 milimetra.
Kada razlijete masu, možete je zaseći nekim nožem. Ovo je bitno ako želite da imate lepše oblike, recimo pravougaonike. To nije neohodno, ali ćete samo onda nakon pečenja lomiti nepravilne oblike.
Sve to peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta.

Prijatno!

Recept dana: Ajoli sos

Preuzmite android aplikaciju.