Osvežavajuća poslastica koja se lako i brzo pravi.
Sastojci:
- 2 jaja
- 150 grama omekšanog putera
- 200 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 125 grama brašna
- 100 grama gustina
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 limuna
- 100 grama jogurta (gustog)
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Prosejati brašno sa gustinom i praškom za pecivo. Operite limun (najbolje organski), narendajte koru i iscedite sok. Ako ne želite da koristite limunovu koru, dodajte samo sok. Umutiti belanca u čvrst sneg uz dodatak prstohvata soli. U posudu za mešanje stavite omekšali puter, šećer, vanilin šećer i umutite u glatku penastu smesu. Dodati žumanca. Kada se žumanca sjedine sa mešavinom putera i šećera, dodajte jogurt, limunov sok i brašno. Mešajte dok se ne formira glatka gusta smesa. Na kraju špatulom lagano umešajte belanca. Dobijeno testo sipajte u prethodno podmazan kalup (po želji na dno kalupa stavite papir za pečenje, a zatim namastite samo stranice kalupa). Pecite testo u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 50 minuta (sa ventilatorom na 160 stepeni). Gotov kolač izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu nekoliko minuta, a zatim ga izvadite i prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
Prijatno!
Evo za šta možete da iskoristite limunovu koru u domaćinstvu
Preuzmite android aplikaciju.