Da li je banana zaista dobra za naše zdravlje?
Sva rađena istraživanja su dokazale pozitivan odgovor. Dovoljno je pojesti samo tri banane dnevno kako bi obezbedili unos od oko 1500 mg kalijuma i još mnogo zdravstvenih koristi.
Banane su prepune vlakana.Vlakna su neophodna materija koja u organizmu imaju bitnu ulogu u varenju hrane. Sporije se vari, čime ćete imati osećaj sitosti duže vreme.
Nije ni čudo što se banana često preporučuju kao savršen doručak – pomoći će vam da započnete dan puni energije i držaće vas sitim sve do ručka.
Banane smanjuju otoke, štite od dijabetesa tipa 2, pomažu u gubljenu kilogarama, ojačavaju nervni sistem i podstiču proizvodnju belih krvih zrnaca, a sve to jer sadrže visok nivo vitamina B6.
Takođe će obezbediti neophodne vitamine, minerale i antioksidante koji su potrebni vašem organizmu.
Od banana se mogu praviti i savršene poslastice, jedna od njih je veoma poznata kao banana hleb.
Sastojci:
- 100 grama putera
- 3 kašike meda
- čaša mleka
- 3 zrele banane
- 1 kašika cimeta
- 50 grama badema ili oraha
- 300 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 jajeta
- prstohvat soli
Priprema:
Umutite jaja (mikserom) , pa dodajte med i mleko.Dodajte otopljeni puter, zatim izgnječene banane. U brašno stavite prašak za pecivo, so i cimet. Sve izmešajte, pa dodajte smesi sa jajima. Na kraju dodajte orašaste plodove po želji. Pecite oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ovaj hleb možete peći i kao kuglof ili u kalupima za mafine.
Prijatno!