Uz mediteranske ukuse odmah je toplije i duši i telu
Fokača je italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači. Peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem i raznim povrćem, može da služi i za pravljenje sendviča.
U starom Rimu panis focacius bio je ravni hleb koji se pekao na ognjištu. Kako se tradicija širila, različiti dijalekti i različiti lokalni sastojci rezultirali su velikom raznovršću hleba (neki se čak mogu smatrati i kolačima).
Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. Aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana zajedno dodacima kao što je luk, masline, čeri paradajz, paprike, sir ili nešto mesno odlična je dekoracija, ali služi i za još bolju aromu i ukus.
Tajna dobre fokače leži u dobrom testu. Da bi fokača ispunila zadovoljavajuće kriterijuma, spolja treba da bude hrskava, a unutra vazdušasta. Treba da bude što tanja, a peče se u okrugloj ili pravougaonoj tepsiji, poput pogače.
Sastojci:
450 g brašna
25 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
250 ml mlake vode
3 kašike maslinovog ulja
I još:
100 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica suvog ruzmarina
1 kašičica krupne morske soli
maslinke (crne ili zelene)
1 grančica svežeg ruzmarina
Priprema
1. U činiju stavite kvasac, šećer i so, dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje, ubacite dve kašike brašna i pokrijte krpom na desetak minuta da se kvasac aktivira. Dodajte brašno, promešajte i zamesite testo. Odmah ga razvucite i stavite u podmazan pravougaoni pleh. Preko stavite streč foliju i ostavite jedan sat na toplom mesu.
2. Maslinovo ulje zagrejte da bude mlako, dodajte sitno iseckani beli luk, beli luk u prahu i suvi ruzmarin.
3. Sklonite streč foliju i prelijte testo uljem, a zatim vrhovima prstiju u testu napravite udubljena. Ponovo ostavite 10‒15 minuta da testo nadođe, a onda dodajte maslinke i pospite morskom solju.
4. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.
5. Servirajte fokaču uz masline, sir, pršutu, meso… Ona ide uz sve.
Prijatno!