Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Домаћи кечап

Проверени рецепт за најукуснији домаћи кечап који ће вам се свидети.
Фото: Pixabay/Alexas_Fotos
Састојци:
  • 5 килограма зрелог парадајза,
  • 3 гранчице целеровог лишћа,
  • 40 грама шећера,
  • 1 децилитара винског сирћета,
  • 2 децилитра уља,
  • 3 листа лорбера,
  • 5 љутих папричица (уколико желите љут кечап),
  • 1 кашика соли
Припрема:

Опрати, посушити кухињским убрусом, па ситно исецкати лишће целера. Врло ситно исецкати љуте папричице. Парадајз ољуштити и самлети у блендеру. Уколико имамо машину за прављење сока од парадајза, која приликом млевења одваја љуске од плода, употребићемо њу.
Сок од парадајза ставити у већу шерпу, па га загрејати до кључања, а затим смањити температуру на врло тихо кување. Додати сецкан целер, уље, сирће, шећер, со, лорбер и папричице. Кувати колико је потребно да би се количина смањила на 1/3, у почетку мешајући повремено, а касније чешће. Проверити да ли је кечап довољно слан, па досолити уколико је потребно.

Одабрати и опрати лепе тегле које нису оштећене, оставити их да се оцеде, а пола сата пре завршетка кувања кечапа ставити их на решетку у рерни, наопако окренуте, да се угреју и добро осуше на 100 степени. Искључити ринглу на којој се кувао кечап, а и рерну. Вадити сувом крпом једну по једну теглу, и увек затворити врата од рерне да се остале тегле не би хладиле. Пунити тегле кечапом помоћу мање кутлаче или левка за пуњење тегли.
Испод сваког поклопца ставити комад целофана, да кечап не би дошао у додир с поклопцем. У случају да немамо поклопце, ставити по 2 комада целофана с две гумице.
Тегле увити у нешто топло, добро их ушушкати и оставити да се хладе наредна два дана. Потом их одложите на неко хладно и тамно место.

Пријатно!

Imate višak sira u frižideru? Možete ga zalediti, ali samo na ovaj način

Преузмите андроид апликацију.