Да ли је уопште могуће да неко није пробао и заувек заволео грчки гирос? Наравно да у кућној изведби то никада не може да буде то, али ово је дефинитивно најприближније чему се може доћи.
За тортиље:
- 450 грама брашна
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица шећера
- 1 кашика квасац
- 60 грама истопљен маргарина
- 250 милилитара топле воде
За пуњење:
- 1 пилеће бело месо
- 2 кашике сенфа
- 1 кашичица сувог биљног зачина
- 1 кашичица оригана
- 1 кашичица бибера
- 2 кашике урнебес салате
- 1 мања главица црног лука
- мало помфрита
- 1 главица зелене салате
- 2 парадајза
Припрема:
У одговарајућу посуду ставити квасац, шећер, воду и кашику брашна да надође. Након тога додати све остале састојке и умесити тесто, прекрити крпом и оставити још једно 30 минута. Од теста правити мање лоптице и развући оклагијом величине колики вам је и тигањ. Тигањ загрејати и на њега пећи тортиље, прво са једне стране па окренути са друге.
Пилеће бело месо исеците на шницле, уваљајте у сенф и поспите сувим биљним зачином, бибером и ориганом. Оставите да одстоји у фрижидер око 30 минута. Након тога пилетину испржите на уљу док не омекша, охладите и исеците на тање комадиће. Тотриље по укусу можете премазати урнебес салатом. Помешајте пилетину са ситно исецканим црним луком, зеленом салатом и ситно исецканим парадајзом, ставите преко тортиље и додајте помфрит.
Пријатно!
Recept dana: Grčki tradicionalni božićni kolači – Melomakarona
Преузмите андроид апликацију.