Za koji god recept za krofne da se odlučite, teško ćete pogrešiti, posebno ako odlučite da probate čokoladne krofne.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 100 grama šećera
- 2 jaja
- 100 grama putera
- 250 mililitra mleka
- 2 kašike kakao praha
- prstohvat soli
- čokolada za preliv ili fil (opciono)
Priprema:
Zagrejte mleko u činiji dok ne postane mlako, pa dodajte suvi kvasac i šećer. Pustite da se kvasac aktivira. Pomešajte brašno, kakao prah i so u velikoj posudi. Dodajte aktivirani kvasac, jaja i otopljeni puter. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte činiju krpom i ostavite testo da se diže na toplom mestu oko sat vremena, dok se ne udvostruči. Nakon što se testo udvostruči, premesiti ga i razvući na radnoj površini na oko 1,5 cm debljine. Koristite čašu ili posudu za krofne da isečete krugove. Isečene krugove poređati u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti da odstoje 15-20 minuta. Zagrejte ulje u dubokom loncu ili tiganju na srednjoj vatri. Pržite krofne sa obe strane dok ne porumene. Ocedite krofne na papirnim ubrusima. Ako ne želite da pržite krofne, možete ih samo prebaciti u rernu (takođe na papir) i peći na 180 stepeni oko 12 minuta, dok ne porumene. Kada se krofne ohlade možete ih preliti otopljenom čokoladom ili po želji puniti čokoladnim kremom ili marmeladom.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.