За који год рецепт за крофне да се одлучите, тешко ћете погрешити, посебно ако одлучите да пробате чоколадне крофне.
Састојци:
- 500 грама брашна
- 1 кесица сувог квасца
- 100 грама шећера
- 2 јаја
- 100 грама путера
- 250 милилитра млека
- 2 кашике какао праха
- прстохват соли
- чоколада за прелив или фил (опционо)
Припрема:
Загрејте млеко у чинији док не постане млако, па додајте суви квасац и шећер. Пустите да се квасац активира. Помешајте брашно, какао прах и со у великој посуди. Додајте активирани квасац, јаја и отопљени путер. Месите тесто док не постане глатко и еластично. Покријте чинију крпом и оставите тесто да се диже на топлом месту око сат времена, док се не удвостручи. Након што се тесто удвостручи, премесити га и развући на радној површини на око 1,5 цм дебљине. Користите чашу или посуду за крофне да исечете кругове. Исечене кругове поређати у плех обложен папиром за печење и оставити да одстоје 15-20 минута. Загрејте уље у дубоком лонцу или тигању на средњој ватри. Пржите крофне са обе стране док не порумене. Оцедите крофне на папирним убрусима. Ако не желите да пржите крофне, можете их само пребацити у рерну (такође на папир) и пећи на 180 степени око 12 минута, док не порумене. Када се крофне охладе можете их прелити отопљеном чоколадом или по жељи пунити чоколадним кремом или мармеладом.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.