Raskošna i moćna čokoladna krem torta za sve ljubitelje čokolade i za sve koji očekuju da čokoladna torta bude puna čokolade.
Sastojci za biskvite:
- 65 grama kakao praha
- 190 grama brašna
- 1/2 kašičice soli
- kašičica sode bikarbone
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 120 mililitara kafe ili vode*
- 120 mililitara mleka
- 115 grama putera sobne temperature
- 250 grama šećera
- 2 jajeta
Za čokoladni krem:
- 280 grama čokolade
- 120 mililitara slatke pavlake
- 170 grama putera
Priprema:
Postavite rešetku pri sredini rerne i zagrejte je na 175 stepeni. Tepsije premažite puterom, a dno prekrijte papirom za pečenje.
Prosejte zajedno brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so.
U jednoj šolji spojite kafu i mleko. Jaja prospite u zasebnu posudu, da bi vam bilo lakše da ih dodate smesi dok mutite.
U činiju za mućenje stavite omekšali puter i šećer. Mutite mikserom oko 5 minuta, dok smesa ne postane glatka i kremasta.
Dodajte jedno po jedno jaje, ali tako da prethodno bude dobro sjedinjeno sa puterom i šećerom.
Dok mutite najslabijom jačinom miksera, dodajte polovinu prosejanih suvih sastojaka. Zatim dodajte kafu i mleko, a na kraju, ostatak suvih sastojaka.
Podelite smesu u dve tepsije i stavite da se peku.
Pecite oko 25-30 minuta, na 175 stepeni bez ventilatora, a proverite da li su gotovi tako što ih probodete čačkalicom i ako bude čista, biskviti su pečeni. Kad prvi bude gotov, sačekajte 2-3 minuta, sklonite obod i uz pomoć tanjira okrenite biskvit. Odmah sklonite papir i opet ga okrenite i ostavite da se ohladi.
Ostavite ih da se sasvim ohlade pre premazivanja čokoladnim kremom.
Čokoladni krem:
Pošto je potrebno da i krem bude ohlađen za premazivanje, onda je najbolje da ga već u toku pečenje biskvita napravite.
Iseckajte čokoladu i zajedno sa slatkom pavlakom stavite da se istopite na pari (posudu sa čokoladom stavite na šerpu u kojoj lagano ključa voda, ali pazite da je voda ne dodiruje). Mešajte povremeno dok se sasvim ne istopi i sklonite sa šerpe sa vodom.
Ubacite na kockice narezan puter i mešajte lagano dok se sasvim ne istopi. Krem ostavite da se ohladi dok ne bude takve teksture da se može fino premazivati.
Oblikovanje torte:
Na tanjir za služenje stavite jedan biskvit, a zatim obod tanjira obložite trakama papira za pečenje koje ste unapred isekli i podvucite ih malo ispod biskvita.
Nešto više od jedne trećine krema premažite preko prvog, a zatim na njega pažljivo spustite i drugi biskvit. Ostatak krema premažite preko i sa strana torte. Ne morate se truditi da krem bude savršeno ravan, mislim da je baš čar u tome da bude onako „zamazan“.
Po želji, možete umutiti slatku pavlaku sa vrlo malo šećera u prahu ili kakaom služiti uz tortu.
Prijatno!
Da li sme da se jede čokolada kad pobeli?
Preuzmite androidaplikaciju.