Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Čokoladna torta

Raskošna i moćna čokoladna krem torta za sve ljubitelje čokolade i za sve koji očekuju da čokoladna torta bude puna čokolade.
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
Sastojci za biskvite:
  • 65 grama kakao praha
  • 190 grama brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • kašičica sode bikarbone
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 120 mililitara kafe ili vode*
  • 120 mililitara mleka
  • 115 grama putera sobne temperature
  • 250 grama šećera
  • 2 jajeta
Za čokoladni krem:
  • 280 grama čokolade
  • 120 mililitara slatke pavlake
  • 170 grama putera
Priprema:

Postavite rešetku pri sredini rerne i zagrejte je na 175 stepeni. Tepsije premažite puterom, a dno prekrijte papirom za pečenje.
Prosejte zajedno brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so.
U jednoj šolji spojite kafu i mleko. Jaja prospite u zasebnu posudu, da bi vam bilo lakše da ih dodate smesi dok mutite.
U činiju za mućenje stavite omekšali puter i šećer. Mutite mikserom oko 5 minuta, dok smesa ne postane glatka i kremasta.
Dodajte jedno po jedno jaje, ali tako da prethodno bude dobro sjedinjeno sa puterom i šećerom.
Dok mutite najslabijom jačinom miksera, dodajte polovinu prosejanih suvih sastojaka. Zatim dodajte kafu i mleko, a na kraju, ostatak suvih sastojaka.
Podelite smesu u dve tepsije i stavite da se peku.
Pecite oko 25-30 minuta, na 175 stepeni bez ventilatora, a proverite da li su gotovi tako što ih probodete čačkalicom i ako bude čista, biskviti su pečeni. Kad prvi bude gotov, sačekajte 2-3 minuta, sklonite obod i uz pomoć tanjira okrenite biskvit. Odmah sklonite papir i opet ga okrenite i ostavite da se ohladi.

Ostavite ih da se sasvim ohlade pre premazivanja čokoladnim kremom.

Čokoladni krem:

Pošto je potrebno da i krem bude ohlađen za premazivanje, onda je najbolje da ga već u toku pečenje biskvita napravite.
Iseckajte čokoladu i zajedno sa slatkom pavlakom stavite da se istopite na pari (posudu sa čokoladom stavite na šerpu u kojoj lagano ključa voda, ali pazite da je voda ne dodiruje). Mešajte povremeno dok se sasvim ne istopi i sklonite sa šerpe sa vodom.
Ubacite na kockice narezan puter i mešajte lagano dok se sasvim ne istopi. Krem ostavite da se ohladi dok ne bude takve teksture da se može fino premazivati.

Oblikovanje torte:

Na tanjir za služenje stavite jedan biskvit, a zatim obod tanjira obložite trakama papira za pečenje koje ste unapred isekli i podvucite ih malo ispod biskvita.
Nešto više od jedne trećine krema premažite preko prvog, a zatim na njega pažljivo spustite i drugi biskvit. Ostatak krema premažite preko i sa strana torte. Ne morate se truditi da krem bude savršeno ravan, mislim da je baš čar u tome da bude onako „zamazan“.

Po želji, možete umutiti slatku pavlaku sa vrlo malo šećera u prahu ili kakaom služiti uz tortu.

Prijatno!

Da li sme da se jede čokolada kad pobeli?

Preuzmite androidaplikaciju.