Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Cimet rolnice

Kiflice od cimeta su prava poslastica koja mami mirisom i bogatim ukusom cimeta u mekom testu koje se topi u ustima.
Foto: Pixabay/monicore
Sastojci za testo:
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paket suvog kvasca
  • 250 ml mlakog mleka
  • 100 g šećera
  • 80 g putera, rastopljenog
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
Za punjenje:
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1-2 kašike cimeta
  • 60 g putera, sobne temperature
Za glazuru:
  • 100 g krem sira
  • 50 g putera, sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanile
Priprema:

Pomešajte brašno i so u velikoj posudi. Ako koristite suvi kvasac, dodajte ga odmah; ako koristite svež kvasac, rastvorite ga u toplom mleku sa kašičicom šećera i ostavite da se aktivira 5-10 minuta.

U sredini brašna napraviti udubljenje i sipati mleko, otopljeni puter, šećer i jaje. Zamesiti glatko i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malo brašna. Ostavite testo pokriveno na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Pomešajte smeđi šećer i cimet u činiji. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 1 cm.

Premažite ga omekšalim puterom i ravnomerno pospite mešavinom šećera i cimeta.

Uvijte testo u čvrst rolat. Isecite rolnice širine 2-3 cm i stavite u podmazan pleh, ostavljajući malo razmaka između njih.

Ostavite kiflice da se dižu najmanje pola sata dok zagrejete rernu na 180 stepeni.

Pecite rolnice 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne. Pazite da ih ne prekuvate da ostanu mekani.

U činiji pomešajte krem sir, puter, šećer u prahu i vanilin šećer. Po potrebi dodajte mleko da dobijete glatku glazuru.

Vruće rolnice sa cimetom prelijte toplom glazurom i poslužite tople ili hladne.

Prijatno!

Ovaj začin vam može pomoći da smanjite unos šećera

Preuzmite android aplikaciju.