Kiflice od cimeta su prava poslastica koja mami mirisom i bogatim ukusom cimeta u mekom testu koje se topi u ustima.
Sastojci za testo:
- 500 g glatkog brašna
- 1 paket suvog kvasca
- 250 ml mlakog mleka
- 100 g šećera
- 80 g putera, rastopljenog
- 1 jaje
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 150 g smeđeg šećera
- 1-2 kašike cimeta
- 60 g putera, sobne temperature
Za glazuru:
- 100 g krem sira
- 50 g putera, sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanile
Priprema:
Pomešajte brašno i so u velikoj posudi. Ako koristite suvi kvasac, dodajte ga odmah; ako koristite svež kvasac, rastvorite ga u toplom mleku sa kašičicom šećera i ostavite da se aktivira 5-10 minuta.
U sredini brašna napraviti udubljenje i sipati mleko, otopljeni puter, šećer i jaje. Zamesiti glatko i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malo brašna. Ostavite testo pokriveno na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Pomešajte smeđi šećer i cimet u činiji. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 1 cm.
Premažite ga omekšalim puterom i ravnomerno pospite mešavinom šećera i cimeta.
Uvijte testo u čvrst rolat. Isecite rolnice širine 2-3 cm i stavite u podmazan pleh, ostavljajući malo razmaka između njih.
Ostavite kiflice da se dižu najmanje pola sata dok zagrejete rernu na 180 stepeni.
Pecite rolnice 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne. Pazite da ih ne prekuvate da ostanu mekani.
U činiji pomešajte krem sir, puter, šećer u prahu i vanilin šećer. Po potrebi dodajte mleko da dobijete glatku glazuru.
Vruće rolnice sa cimetom prelijte toplom glazurom i poslužite tople ili hladne.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.