Кифлице од цимета су права посластица која мами мирисом и богатим укусом цимета у меком тесту које се топи у устима.
Састојци за тесто:
- 500 г глатког брашна
- 1 пакет сувог квасца
- 250 мл млаког млека
- 100 г шећера
- 80 г путера, растопљеног
- 1 јаје
- прстохват соли
За пуњење:
- 150 г смеђег шећера
- 1-2 кашике цимета
- 60 г путера, собне температуре
За глазуру:
- 100 г крем сира
- 50 г путера, собне температуре
- 100 г шећера у праху
- 1 кашичица ванилин шећера или екстракта ваниле
Припрема:
Помешајте брашно и со у великој посуди. Ако користите суви квасац, додајте га одмах; ако користите свеж квасац, растворите га у топлом млеку са кашичицом шећера и оставите да се активира 5-10 минута.
У средини брашна направити удубљење и сипати млеко, отопљени путер, шећер и јаје. Замесити глатко и еластично тесто које се не лепи за руке. По потреби додати још мало брашна. Оставите тесто покривено на топлом месту око 1 сат или док се не удвостручи.
Помешајте смеђи шећер и цимет у чинији. Разваљајте тесто на побрашњеној површини у правоугаоник дебљине око 1 цм.
Премажите га омекшалим путером и равномерно поспите мешавином шећера и цимета.
Увијте тесто у чврст ролат. Исеците ролнице ширине 2-3 цм и ставите у подмазан плех, остављајући мало размака између њих.
Оставите кифлице да се дижу најмање пола сата док загрејете рерну на 180 степени.
Пеците ролнице 20-25 минута, док не постану златне. Пазите да их не прекувате да остану мекани.
У чинији помешајте крем сир, путер, шећер у праху и ванилин шећер. По потреби додајте млеко да добијете глатку глазуру.
Вруће ролнице са циметом прелијте топлом глазуром и послужите топле или хладне.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.