Rusi i Slovaci su ih preneli nama, a mnogi Srbi van Vojvodine nisu ni čuli za ovo fenomenalno testo sa makom i šećerom. Pravi se vrlo jednostavno, a za onoga ko ne zna šta su bobaljke iznenadiće ih njihov neverovatan ukus.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 20 grama svežeg kvasca
- 2 decilitra vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 200 grama mlevenog maka
- 150 grama šećera
Priprema:
U vodu staviti kvasac i kašičicu šećera i pustiti da nadođe. Kad je kvasac nadošao dodati brašno i kašičicu soli pa zamesiti mekano testo. Ostaviti testo na toplom. Kada odstoji i kada se digne testo podeliti na šest delova. Svaki deo rastanjiti prstima na okrugao štapić, otprilike 30 centimetra a potom iseći na 2 centimetra i od toga praviti rukama male lopte. Ostaviti malo u plehu da nadođe, a zatim staviti u rernu na 220 stepeni i peći oko 20 minuta da dobro porumene.
Kad je testo dobro porumenelo izvaditi ga i staviti u cedku i vrlo kratko gs preliti vrelom vodom. Dobro ocediti,a zatim preliti sa malo ulja. Staviti u činiju testo, dodati mak, šećer. Bobaljke su gotove.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.