Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Bela čorba

Jelo u kom ćete uživati tokom zime.
Foto: Pixabay/garten-gg
Sastojci:
  • 500 g pilećeg mesa (najbolje belo meso ili bataci)
  • 1 veći krompir
  • 2 šargarepe
  • 1 peršun (koren i listovi)
  • 1 manji celer (koren)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 l vode
  • 1 l pileće supe (može i kocka rastvorena u vodi)
  • 200 ml kisele pavlake
  • 2 kašike brašna
  • 1 žumance
  • 2-3 kašike ulja ili maslaca
  • so i biber po ukusu
  • lovorov list (opciono)
  • sok od jednog limuna
Priprema:

Pileće meso operite, isecite na manje komade i stavite u lonac sa vodom. Kuvajte dok ne postane mekano. Kada je kuvano, izvadite meso i sačuvajte vodu u kojoj se kuvalo.

Priprema povrća:

Krompir, šargarepu, peršun i celer očistite i isecite na sitne kockice.

Crni luk sitno iseckajte.

Prženje:

U drugom loncu zagrejte ulje ili maslac i dodajte iseckani crni luk. Pržite dok ne postane staklast. Dodajte brašno i pržite uz stalno mešanje dok ne postane svetlo smeđe boje.

Dodavanje tečnosti:

Polako dodajte vodu u kojoj se kuvalo meso i pileću supu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.

Dodavanje povrća i mesa:

Dodajte iseckano povrće i kuvano pileće meso. Kuvajte dok povrće ne omekša.

Priprema zaprške:

U posudi pomešajte kiselu pavlaku, žumance i sok od limuna. Dobro izmešajte.
Dodajte nekoliko kašika vrele čorbe u smesu sa pavlakom (da se temperira) i zatim lagano umešajte sve u čorbu.

Finalno kuvanje:

Dodajte so, biber i lovorov list po ukusu. Kuvajte još pet do 10 minuta uz povremeno mešanje.

Poslužite toplu čorbu sa svežim peršunom.

Prijatno!

Kako da jaja ostanu dugo sveža

Preuzmite android aplikaciju.