Egg – nog je vrsta gustog likera koji se pije u Americi za novogodišnje i božićne praznike. Može da se pravi i bez alkohola tako da i deca mogu da ga piju. Vrlo se jednostavno pravi i jako je ukusan.
Sastojci:
- 4 žumanceta
- 4 belanca
- 100 grama šećera
- 2 čašice belog ruma ( kao za rakiju)
- 3 čašice viskija (kao za rakiju)
- pola litre mleka
- pola litre slatke pavlake
- cimet
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca. U dublju posudu sipati belanca i na najsporijoj brzini ih ulupati u sneg, ali ne previše krut. U žumanca dodati 50 grama šećera i sjediniti dok smesa nije jednake boje. U sneg od belanaca polako dodavati 50 grama šećera dok mikser i dalje radi na najsporijoj brzini, zatim isto jako polako dodati i umućena žumanca sa šećerom. Dodavati polako, jer ne želimo da se izgubi vazdušasti osećaj. Zatim dodati, dok mixer i dalje radi, rum i viski, takođe polako. Potom dodati mleko i 2 decilitra slatke pavlake, takođe polako. Svaki put kada dodajete sastojke je važno da se odradi polako zato što je bitno da smesa ostane vazdušasta. U drugoj posudi blago ulupati ostatak slatke pavlake mikserom. I na kraju polako dodavati umućenu slatku pavlaki i mešati kašikom dok je ne sjedinite sa ostatkom smese. Služiti u čašama za koktel ili vino i na vrh poprskajte malo mlevenoh cimeta.
Uživajte!
Preuzmite android aplikaciju.