Egg – nog је врста густог ликера који се пије у Америци за новогодишње и божићне празнике. Mоже да се прави и без алкохола тако да и деца могу да га пију. Врло се једноставно прави и јако је укусан.
Састојци:
- 4 жуманцета
- 4 беланца
- 100 грама шећера
- 2 чашице белог рума ( као за ракију)
- 3 чашице вискија (као за ракију)
- пола литре млека
- пола литре слатке павлаке
- цимет
Припрема:
Одвојите жуманца и беланца. У дубљу посуду сипати беланца и на најспоријој брзини их улупати у снег, али не превише крут. У жуманца додати 50 грама шећера и сјединити док смеса није једнаке боје. У снег од беланаца полако додавати 50 грама шећера док миксер и даље ради на најспоријој брзини, затим исто јако полако додати и умућена жуманца са шећером. Додавати полако, јер не желимо да се изгуби ваздушасти осећај. Затим додати, док миxер и даље ради, рум и виски, такође полако. Потом додати млеко и 2 децилитра слатке павлаке, такође полако. Сваки пут када додајете састојке је важно да се одради полако зато што је битно да смеса остане ваздушаста. У другој посуди благо улупати остатак слатке павлаке миксером. И на крају полако додавати умућену слатку павлаки и мешати кашиком док је не сједините са остатком смесе. Служити у чашама за коктел или вино и на врх попрскајте мало млевенох цимета.
Уживајте!
Преузмите андроид апликацију.