Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Сарма

Сарма је сигурно једно од омиљених , можда и најомиљеније домаће јело у Србији. Зимски период је доба када се због слава и празника чешће једе. Сви је воле и радо је једу.
Фото: Pixabay/ulleo
Састојци:
  • 250 грама  млевеног свињског меса
  • 250 грама млевеног јунећег меса
  • главица киселог купуса
  • 2 главице црног лука
  • 2 чена белог лука
  • 1 шаргарепа
  • 100 грама пиринча
  • 1 кашика алеве паприке
  • 10 бибера у зрну
  • ½ кашичице млевеног бибера
  • со
  • 3 ловорова листа
  • уље
  • 200 грама сланине
  • 2 кобасице
  • 300 грама сувог меса

Напомена:

Листове купуса одвојити и са сваког ножем одстранити задебљани део који их везује за корен. Листове оперите и оставите да се оцеде пре увијања сарме.

Припрема:

На уљу пропржите исецкан црни и бели лук и рендану шаргарепу. Када поврће буде упржено, додајте месо и пропржите. Зачините сољу и млевеним бибером и додајте пиринач и пола кашике зачинске паприке. Све добро промешајте и по кашику фила стављајте на лист купуса и увијте сарму . Бирајте мање главице купуса да би и листови били мањи и сарма лепше изгледала. На дно дубљег суда ставите мало купуса, а затим ређајте сарме. Када све сложите, сланину,кобасице и суво месо ставите између сарми. Кашику зачинске паприке, бибер у зрну и ловор ставите преко сарме. Покријте листовима купуса и налијте водом да пређе преко сарме око 2 прста. Ставите поклопац и оставите да проври, а затим смањите температуре и лагано крчкајте 3-4 сата.

Пријатно!

Recept dana: Slatki kupus sa mesom

Преузмите андроид апликацију.