Možda niste razmišljali o čuvanju banana na ovom mestu u vašem domu, ali to može sprečiti da prebrzo postanu kašaste i smeđe.
Neke popularne osnovne namirnice, kao što su banane, lošije su od drugih jer prebrzo sazrevaju, ali stručnjaci su otkrili da je to delimično zbog načina na koji se čuvaju u mnogim domovima.
Većina ljudi ima naviku da stavlja banane u činiju za voće na kuhinjskom pultu zajedno sa jabukama, mandarinama ili bilo kojom drugom voćnom grickalicom po izboru kako bi mogli da je uzmu kada budu spremni da jedu, ali ovo bi moglo da nanese veću štetu nego dobro za tvoje banane.
Banane emituju gas koji se zove etilen – biljni hormon koji ih brzo sazre i čini njihov ukus jačim.
Međutim, banane nisu jedino voće koje emituje ovaj gas, pa kada su u neposrednoj blizini u gomili u vašoj posudi za voće, višak količine gasa etilena dovodi do prebrzo sazrevanja.
Zato se preporučuje čuvanje banana u frižideru.
Banane u frižideru mogu biti praktičan način da se produži njihov rok trajanja, posebno nakon što dostignu željeni nivo zrelosti.
Niže temperature u frižideru usporavaju proces zrenja, koji je uzrokovan emisijom gasa etilena iz banana.
Međutim, ako su vam banane i dalje prilično zelene kada ih vratite kući iz prodavnice, trebalo bi da odložite da ih stavite u frižider dok potpuno ne požute.
Pošto će niske temperature u vašem frižideru usporiti sazrevanje, neko vreme neće biti spremne za jelo ako ih stavite u frižider dok su zeleni.
Preuzmite android aplikaciju.