Можда нисте размишљали о чувању банана на овом месту у вашем дому, али то може спречити да пребрзо постану кашасте и смеђе.
Неке популарне основне намирнице, као што су банане, лошије су од других јер пребрзо сазревају, али стручњаци су открили да је то делимично због начина на који се чувају у многим домовима.
Већина људи има навику да ставља банане у чинију за воће на кухињском пулту заједно са јабукама, мандаринама или било којом другом воћном грицкалицом по избору како би могли да је узму када буду спремни да једу, али ово би могло да нанесе већу штету него добро за твоје банане.
Банане емитују гас који се зове етилен – биљни хормон који их брзо сазре и чини њихов укус јачим.
Међутим, банане нису једино воће које емитује овај гас, па када су у непосредној близини у гомили у вашој посуди за воће, вишак количине гаса етилена доводи до пребрзо сазревања.
Зато се препоручује чување банана у фрижидеру.
Банане у фрижидеру могу бити практичан начин да се продужи њихов рок трајања, посебно након што достигну жељени ниво зрелости.
Ниже температуре у фрижидеру успоравају процес зрења, који је узрокован емисијом гаса етилена из банана.
Међутим, ако су вам банане и даље прилично зелене када их вратите кући из продавнице, требало би да одложите да их ставите у фрижидер док потпуно не пожуте.
Пошто ће ниске температуре у вашем фрижидеру успорити сазревање, неко време неће бити спремне за јело ако их ставите у фрижидер док су зелени.
Преузмите андроид апликацију.