Nije retkost čuti da je čaša crnog vina dobra za zdravlje. Ali na šta tačno crveno vino ima blagotvorno dejstvo i zašto?
Tokom poslednjih nekoliko decenija sprovedene su brojne studije koje su pokušale da pronađu vezu između hrane i pića koje konzumiramo i našeg zdravlja.
Jedno od njih je crno vino, a to su razlozi zbog kojih se i danas posle posla može posegnuti za čašom.
Štiti srce
Veruje se da crno vino utiče na zaštitu kardiovaskularnog sistema, kao i da redovna konzumacija (naravno, u umerenim količinama) utiče i na smanjenje mogućnosti razvoja srčanih oboljenja. Međutim, Američko udruženje za srce upozorava da je to verovatno povezano sa načinom života, koji uključuje i navike u ishrani. Crno vino, kažu, pozitivno deluje kada je u skladu sa jelovnikom punim voća i povrća.
Bori se protiv upale
Crveno vino je puno polifenola, jedinjenja kao što su resveratrol, tanin i katehin, a to se može pripisati prisustvu antocijanskih pigmenata. Posebno je vredan resveratrol, koji se, osim u vinu i grožđu, nalazi i u kikirikiju i crnoj čokoladi. Prepoznata je vrednost zbira polifenola koji se nalazi u vinu i kao takvi su puni antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava. Upravo zbog toga je crveno grožđe, od kojeg se pravi crno vino, često sastojak krema za lice, posebno za kožu sklonu zapaljenskim procesima poput akni i crvenila.
Jača um
Flavanoli u vinu mogu zaštititi ćelije tela koje podržavaju zdrave krvne sudove – ključna fiziološka korist koja može poboljšati protok krvi u mozgu i sprečiti razvoj štetnih naslaga na ćelijama. Iako testovi na ljudima to još nisu potvrdili, veruje se da prethodno pomenuti resveratrol može sprečiti pad pamćenja povezan sa starošću.
Poboljšava raspoloženje
Nije tajna da čaša vina popravlja raspoloženje, ali sada je to dokazano. Naime, rezultati prethodno pomenutog istraživanja pokazali su da se ljudi lakše opuštaju i bolje raspolažu u okruženju koje smatraju negostoljubivim ako popiju čašu vina. Tada je njihovo raspoloženje bilo isto kao i oni ljudi koji su od početka eksperimenta bili izloženi prijatnoj i gostoljubivoj atmosferi.
Postoje li nedostaci konzumiranja vina?
Kao i svaka hrana ili piće, crveno vino ima i drugu stranu medalje. Naravno, ovo se odnosi na prekomernu potrošnju. Stručnjaci, kao što vidite, uvek ističu prednosti crnog vina, ali kada govorimo o njemu, mislimo na povremenu čašu vina, a ne na njegovo redovno ispijanje. Upravo takvim balansom omogućićemo našem telu da istinski koristi najbolje od vina.
Preuzmite android aplikaciju.