Почетна > Путовања
Путовања

Путевима вере

Путујемо из различитих разлога, а портрага за местима на којим можемо пронаћи мир и посветити се самом себи, али и својој вери, може бити једно од њих. Данас вам доносимо избор локација у Европи које имају духовни значај, како за припаднике већинских религија тако и за путнике у потрази за спиритуалним предахом, те местом за контемплацију или медитацију.
Фото: Shutterstock/Sergii-Figurnyi
Лурд

Шармантни француски градић у Пиринејима, Лурд, једно је од најважнијих католичких светилишта данашњице.

Фото: Unsplash/Nick Castelli

Светилиште госпе лурдске основано је у 19. веку, када се Бернадети, тада четрнаестогодишњој девојци из села, указала Девица Марија, ни мање ни више него 18. пута. Девица Марија се приказала поред извора, а данас се “лурдска вода” сматра лековитом, иако својевремено научници нису успели да докажу било каква посебна својства.

Света гора – Атос
Фото: Shutterstock/Ovchinnikov-Pavel

Легенда каже да је Девица Марија пловила Средоземним морем, од данашњег Израела ка Кипру, али путовање је пошло наопако па је брод на ком се налазила са светим Иваном некако завршио на Атосу. Наводно је Марија била одушевљена природним лепотама трећег “прста” полуострва Халкидики, те је замолила свог сина да га благосиља и претвори у њен врт. Данас је женама приступ на Атос забрањен, а у овој монашкој заједници на обалама Егејског мора постоји двадесет манастира, међу којима је и српски Хиландар са 46 монаха.

Ватикан
Фото: Unsplash/Caleb Millet

Ултимативна дестинација верника, Ватикан, са својих 825 становника од којих је један Папа и значајем за католички свет, само у 2019. посетило га је близу седам милион туриста. Најмања држава на свету привлачи припаднике свих вера, али и атеисте који овде долазе како би се дивили уметничким делима непроцењиве вредности којима Ватикан располаже. Ту су Каравађо, Рафаел, Леонардо да Винчи и наравно легендарни Микеланђело који је годинама осликавао нестварне зидове и строп Сикстинске капеле.

Стонхенџ

Свима познати монолити праисторијског споменика Стонхенџа до данас су нерешена мистерија и најзначајније британско археолошко налазиште. Нису у вези ни са једном од водећих религија данашњице, али већ вековима својом мистиком привлаче бројне ходочаснике, уметнике и филозофе.

Фото: Shutterstock/Chuta Kooanantkul

Сваке године око мистериозних камених блокова на најдужи дан у години – летњу равнодневницу – окупе се десетине хиљада људи како би између монолита посматрали сунце, а једна од теорија о Стонхенџу је да су га подигли управо поклоници Сунца.

Фатима

Фатима, португалски град чуда, једно је од три најважније локације за католике у Европи. Постала је позната 1916. године, након што се у њој Девица Марија указала деци пастирима – Луцији, Франсишку и Жасинти.

Само у 2016. години, током прославе 100 година указања, Фатиму је посетило преко пет милиона људи, док иначе на годишњицу привиђења, 13. маја, дође око четири милиона верника, од којих многи пређу пешице стотине километара.

Фото: Shutterstock/Adao Joao

Легенда каже да је град добио име по маварској принцези Фатими коју је отео португалски витез Гонсало. Према једној верзији, заљубила се у Гонсала и промијенила веру из ислама у хришћанство, док друга прича каже да је на то била присиљена.

Пут Сантјага

Иако иницијално повезан са католичанством, данас се на “путу Сантјага”, мрежи на десетине ходочасничких рута које воде ка граду Сантјаго де Компостела у западној Шпанији, могу пронаћи пешаци свих могућих вера, па чак и бројни атеисти.

Фото: Shutterstock/Soloviova-Liudmyla

Путеви су постали популарни међу најширом публиком због лепота пејзажа кроз које воде, али и могућности да се искључимо и посветимо себи и својим мислима док пешачимо кроз природу и околна села.

Може се ходати од неколико дана, па све до неколико месеци будући да има путева који почињу у Француској и Португалу, а у току ходочашћа путницима је обезбеђен приступачан и једноставан смештај у спаваоницама дуж руте.

Пут до гроба св. Јакова у Сантјагу, завршне тачке сваке руте, може се прећи и бициклом, или – на коњу. Друге врсте превоза нису одобрене.

Аутор текста: Н. К.

Jordan: Nekomplikovani Orijent

Преузмите андроид апликацију.