Šampinjoni su jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih pečuraka u ishrani ljudi. Veoma su bogati vitaminom C, magnezijumom i kalcijumom. Takođe, veoma su blagotvorni za imuni sistem.
Osnovni kvaliteti šampinjona jesu njihova svarljivost, bogatstvo proteinima i lekovita svojstva. Njihov sastav odgovara i osobama koje ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla. Niska kalorična vrednost ih svrstava u poželjne namirnice osoba na dijeti.
Sastojci:
- 10 većih šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 150 grama krem sira ili pavlake
- 1 slatka zelena paprika
- 1 ljuta zelena paprika
- kačkavalj sir
- so
- biber
Priprema:
Nožice šampinjona isecite i izdinstajte sa glavicom crnog luka, dodajte slatku i ljutu papriky i dinstajte sve zajedno desetak minuta. Kada se izdinsta i prohladi, dodajte so, biber i pavlaku. Sjedinjene sastojke stavite u već izdubljene šampinjone. Šampinjone poređajte u tepsiju, narendajte po njima kačkavalj i stavite u rernu na 200 stepeni i pecite 15 minuta.
Prijatno!